Letnia szarlotka z antonówek

Na targu pojawiły się pierwsze w tym roku jabłka,oczywiście kupiłam.Pomyślałam sobie przygotuję tradycyjną szarlotkę z antonówek na kruchym cieście. Wyszła bardzo pyszna,ciasto idealnie kruche  w połączeniu z lekko kwaśnymi jabłkami dopełniło całości. Jednym słowem rewelacyjne połączenie.
Składniki 
na ciasto
  • 30dag mąki 
  • 2 jajka 
  • 18dag masła
  • 10dag cukru pudru
  • szczypta soli
  • aromat rumowy

masa jabłkowa
  • 2 kg antonówek 
  • cukier według uznania 
  • 1 kisiel cytrynowy 

Wykonanie
ciasto kruche
Na stolnicę przesiać mąkę,dodać cukier,dodać masło posiekać nożem lub siekaczem do ciasta kruchego, dodać żółtka,sól,aromat szybko zagnieść ciasto. Ciasto włożyłam do woreczka i odstawiłam do lodówki na 30 minut.

Masa jabłkowa
Jabłka dokładnie myję,następnie obieram,usuwam pestki  i kroje na kawałki.Pokrojone jabłka wkładam do garnka,dusze na wolnym ogniu , często mieszając pod koniec dodaję cukier do smaku i kisiel.

Na blaszkę kładę folię do pieczenia lub papier do pieczenia na którym rozkładam połowę ciasta.Ciasto nakłuwam widelcem i wkładam do nagrzanego piekarnika 200stopni na około 10 minut.Wyjmuję ciasto na które nakładam przestudzone jabłka.
Na stolnicy z pozostałego ciasta robię ruloniki które układam na jabłkach tworząc kratkę.następnie wkładam do piekarnika i piekę około 40-50 minut w 180 stopniach.
Szarlotkę możemy podawać na zimno lub gorąco z lodami .
Prześlij komentarz