Pietruszkowe-cytrynowe supełki

Jakiś czas temu pisałam o wygranym pobycie w Siedlisku Architekta w Blankach,gdzie pobył był połączony z warsztatami kulinarnymi które poprowadziła Anna Maria z Bloga Kucharnia klik. Przepraszam ze przed relacją pojawia się przepis. Siedlisko Architekta to miejsce magii w połączeniu z doznaniami smakowymi jakie powstały dzięki przepisom Ani wymagają napisania relacji, a to wymaga czasu. Wybaczcie proszę w ciągu najbliższych dni powstanie mega relacja na którą zapraszam już dziś. Jest jeszcze cała masa zdjęć które trzeba uporządkować.
Dziś chciałabym Was zaprosić na bardzo pyszne aromatyczne pietruszkowe-cytrynowe supełki.Od pierwszej chwili wiedziałam ze będą wyjątkowe, chrupiące o zapachu rozchodzącym się po całej kuchni.Dla mnie jak dla innych uczestników były rewelacyjne,pyszne po prostu coś prostego a zarazem wyjątkowego. Supełki zachwycą nie jednego smakosza. Możecie je podać jako dodatek do mięsa,ryb,drobiu sałaty, ale same są bardzo pyszne. Zapach czosnku,pietruszki, cytryny to prawdziwa uczta dla podniebienia. Kurcze nie pisze już więcej o nich bo na samą myśl ślinka cieknie, a składników brak w domu. Na pewno supełki wejdą na stałe do mojego menu.
Przepis pochodzi z warsztatów w Siedlisku Architekta prowadzonych przez  Annę Marię

Składniki 


  • 800 g mąki pszennej chlebowej 
  • 40 g drobnego cukru 
  • łyżeczka soli 
  • 2 łyżeczki drożdży suchych (8 g) lub 16 g drożdży świeżych (użyłam świeżych)
  • 520g mleka 
  • 60 g masła, roztopionego


Na posmarowanie:
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

składniki na nadzienie
  • 120 g miękkiego masła 
  • 4 ząbki czosnku drobniutko posiekane 
  • 4 łyżeczki siekanej pietruszki
  • sól morska gruboziarnista do posypania  
 wykonanie 
ciasto na supełki 
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w mikserze i zmiksować, można również wyrobić ręcznie (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn). Ciasto powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione. Umieścić w misce, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości (1,5 h lub dłużej, w zależności od temperatury otoczenia).
Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować z nich kulki, następnie każdą spłaszczyć i ulepić w podłużną bułeczkę (tak, jak lepicie pierożki), układając złączeniem do blachy. Przykryć, pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.


nadzienie

Wszystkie składniki rozetrzeć lub zmiksować.
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem. rozsmarować na wierzchu nadzienie
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Podawać ciepłe.
Prześlij komentarz