Zapiekane gruszki z serem pleśniowym, orzechami, syropem klonowymi i lodami z kolorowym pieprzem

 O tej porze roku gruszki dojrzewające na słońcu są przepyszne, słodkie rozpływające się w ustach.Dlatego też chcę się pochwalić deserem jaki zrobiliśmy na warsztatach w Siedlisku Architekta.Deser był przepyszny, pieczone gruszki w cieście francuskim z nadzieniem z sera pleśniowego z dodatkiem lodów z pieprzem kolorowym  będą deserem numer jeden na każdym przyjęciu.
 Zrobić pyszne lody z trzech składników to już nie wiele osób potrafi,a nam się udało na takie zrobić na warsztatach.Tak,tak lody z kolorowym pieprzem wydaje się ze dość odważne połączenie,muszę przyznać trochę sceptycznie do tego podchodziłam, a było pysznie. Zdecydowanie wolę tradycyjne,kremowe sama poezja smaku. Bazę lodów możemy łączyć z różnymi dodatkami.


 Składniki 
  • 9 gruszek
  • 1-2 opakowania ciasta francuskiego 
  • 1 cytryna
  • 2-3 łyżki mleka do posmarowania.
  •  
 Lody z kolorowym pieprzem
  •  4 szklanki śmietany kremówki 30$
  • 420 ml mleka słodzonego skondensowanego 
  • kolorowy pieprz gruboziarnisty do smaku 

Wykonanie 
lody z kolorowym pieprzem
Lody są trzyskładnikowe, robimy beż użycia maszynki do lodów. 
W misce ubić śmietanę aż zacznie nabierać objętości. Odstawić W oddzielnym naczyniu zmieszać mleko skondensowane z kolorowym pieprzem i połączyć z ubitą śmietaną. Mieszkać tak długo, aż całość dokładnie się połączy. Przełożyć do zamykanego pojemnika i chłodzić w zamrażalce prze min 6 godzin lub najlepiej prze całą noc.

Gruszki obrać ze skórki,przeciąć na pół i usunąć gniazda nasienne,tak by powstało wgłębienie na nadzienie.Z gniazd nasiennych odkroić kawałki gruszek. Skropić całość cytryną, by nie utraciły koloru.
Formę do pieczenia wyłożyć pergaminem, ułożyć na nim gruszki przecięciem do dołu. Z ciasta francuskiego wyciąć kawałki ciasta i  obłożyć nim gruszki tak,by całkowicie je przykryły. Przyciąć wokół, nadając całości kształt i wygląd gruszki. Ze ścianek ciasta uformować listki i dokleić je do gruszek. Ostrym nożem  zrobić na powierzchni ciasta nacięcia,aby w trakcie pieczenia nie pęczniało. Posmarować z wierzchu mlekiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piec 15-20 minut.
W tym czasie przygotować nadzienie.Ser zmieszać z kawałkami gruszek pozostałymi z wycinania gniazd nasiennych,dodać brandy oraz cześć orzechów
Upieczone gruszki lekko przestudzić .Następnie odwrócić i w zagłębieniach układać nadzienie. Posypać z wierzchu resztą orzechów,skropić miodem lub syropem klonowym.
Podawać z lodami z kolorowym pieprzem.
Syrop klonowy i miód zawsze kupuję w Anielskich przysmakach czyli tu  A Ty gdzie kupujesz ?
Prześlij komentarz