Grillowana karkówka z pieczonymi ziemniaczkami

Sezon na grilla powoli dobiega końca,wykorzystajmy piękną pogodę przygotowując dania z grilla.Pogoda czasami płata figle, możemy zrobić grillowaną karkówkę w domu na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym. Karkówka jest bardzo soczysta w środku na wierzchu chrupiąca,aromatyczna podana z pieczonymi ziemniakami i ognistymi zielonymi pomidorami idealne się komponują.Ogniste pomidorki zielone pasują do każdego rodzaju mięsa. Polecam
Składniki 
  • 6 plastrów karkówki.
  • ziemniaki 
  • rozmaryn
  • 1 słoik pomidorów zielonych ognistych Luks pomada
  • marynata 
  • 1/4 szkl wina czerwonego  półwytrawnego Celebro
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe 
  • 1 łyżeczka tymianku 
  • grubo mielony pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • 1 ząbek czosnku

Wykonanie
Plastry karkówki dokładnie myjemy,następnie lekko rozbijamy tłuczkiem.
Przygotowanie marynaty
Cebulę ubieram i siekam, następnie wkładam do miseczki,dodaję posiekany czosnek zioła,przyprawy wszystko zalewam winem czerwonym Celebro,dokładnie mieszkam.Do tak przygotowanej mieszanki dodaję wkładam karkówkę,odstawiam w chłodne miejsce.
Rozgrzewam patelnię grillową którą smaruje pędzelkiem olejem rzepakowym.Na której grilluje karkówkę z każdej strony przez kilka minut.
Ziemniaki obieram,następnie gotuję je na pół twardo w osolonej wodzie.Na gorącej patelni wysmarowanej olejem wkładam pokrojone ziemniaki na ćwiartki.,posypuje rozmarynem i papryką słodką.
Na talerzu układamy ziemniaki opiekane, karkówkę z ostrym zielonym pomidorem.
Karkówkę najlepiej podawać z winem czerwonym,idealnie do tego pasuje włoskie wino półwytrawne Celebro. Więcej informacji na temat wina znajdziecie tu

Prześlij komentarz