Marynowane jajka

Sezon na marynaty w pełni,dodatkowo jedna z firm organizuje konkurs. Pomyślałam ze fajne byłoby dołączyć do zabawy. Pomysłów było wiele,niektórzy mnie ubiegli,myślałam czy zaskoczyć komisję. A ze mam słabość do jajek,tak powstały marynowane jajka. Wyszły pyszne w smaku,marynowane jajka podkreślą smak nie jednej sałatki

Składniki
  • 7 jajek 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżki ziaren czarnego pieprzu 
  • 3 goździki
  • 1 mały kawałek świeżego imbiru 
  • 2 papryczki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 500ml octu Jamar 
  • 500 ml oleju rzepakowego Rapso 
  •  

wykonanie 
Jajka gotuję na twardo,następnie obieram i wkładam do słoika.Przygotowanie marynaty. Do garnka wlewam ocet,następnie dodaję przyprawy; czosnek,liście laurowe,pieprz,goździki,imbir,papryczkę,tymianek.
Całość zagotowuję,następnie zalewam jajka marynatą,wlewam oliwę tak by przykryć jajka.Słoik zamykam ,odstawiam w chłodne miejsce na 24h, w tym czasie mieszkam słoikiem kilka razy.
Jajka podajemy jako dodatek do sałatki,zaś zalewą z jajek możemy polać sałatkę.
Prześlij komentarz