Pizza z miodowym kozim serem i borówkami

Przepisów ciąg dalszych z warsztatów kulinarnych w Siedlisku Architekta.Zapewne myślicie tradycyjny przepis i dodatki,otóż nie. Na warsztatach robimy mega pyszną pizzę z zupełnie innymi dodatkami Pizza z miodowym serkiem i owocami rewelacja, pyszna chrupiąca niebo w gębie.Połączenie serka,miodu i owoców to jest to co lubię najbardziej. Nigdy nie jadłam pizzy na śniadanie, a tym razem tab było. Teraz wiem z takimi dodatkami pizze możemy podać od rana do wieczora:)  Najlepiej smakuje podana w altanie z pięknymi widokami

składniki 

na spód
  • 15g świeżych drożdży lub 18 suchych 
  • 450ml cieplej wody 
  • 1.5 łyżeczki cukru 
  • 750g mąki pszennej 
  • 3 łyżeczki soli 
  • 2,5 łyżki oliwy z oliwek 

Na nadzienie
  • 2-3 opakowania kremowego koziego sera
  • 5 łyżek miodu 
  • świeże borówki amerykańskie 
  • świeże listki tymianku 
  • świeżo mielony pieprz
  • oliwa z oliwek 
  • ocet balsamiczny 
Wykonanie  
ciasto na spód
Drożdże wymieszać w kubku z 150 ml ciepłej wody,cukrem i 2,5 łyżkami mąki.Odstawić na 15-20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,Mąkę przesiać do miski,dodać sól rozczyn drożdży,oliwę oraz resztę ciepłej wody.Wyrabiać ciasto przez 10-15 minut.Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1  i 1/2 godziny ( lub krócej jeśli szybciej podwoi objętość)
Wyrośnięte ciasto podzielić na równe części,obsypać mąką,rozwałkować na owalne lub okrągłe placki. Ułożyć je na posmarowanej oliwą blaszce lub papierze do pieczenia  odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia w ciepłe miejsce (można pominąć ten etap)
Nadzienie
Serek wymieszać z miodem. Spody na pizzę lekko podpiec i na podpieczonych rozsmarować kozi ser,na wierzchu łożyć borówki i posypać tymiankiem
Zapiekać w temp 200 stopni do momentu aż całość ładnie się zrumieni. Po upieczeniu można skropić oliwą z oliwek i octem balsamicznym lub miodem/syropem klonowym
Podawać z sałatą
Smacznego :)
Prześlij komentarz