mini kruche babeczki cynamonowe z kajmakiem.

 Latem organizowany był konkurs dla blogerów,gdzie wygrałam zestaw produktów jednej z firm.Nie wiem jak,to się stało ale był to strzał w 10.Wszystkie produkty uwielbiam.A do kajmaku mam słabość wielką,wymyśliłam sobie ze przygotuje kruche babeczki cynamonowe z kajmakiem posypane siekanymi orzechami. Sezon na orzechy trwa,warto je wykorzystać przygotowując różne smakołyki dla naszych bliskich.
Babeczki wyszły bardzo pyszne,wydaje mi się ze trochę za słodkie,następnym razem wezmę zdecydowanie mniej.W zależności od nadzienia do babeczek zmniejszamy bądź ilość cukru w przepisie.Nadzienie możemy przygotować,takie jakie nam się zamarzy,
Babeczki wyszły pyszne,bardzo smaczne, trochę słodkie.Możemy je przygotować dzień wcześniej, idealnie nadają się na spotkanie z przyjaciółki.Mini babeczki są na jeden kęs. 

Składniki

 na ciasto
  • 500g mąki
  • 250g masła
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 150g cukru cynamonowego 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 4 żółtka 

Dekoracja
  • 1 opakowanie masy kajmakowej 
  • siekane orzechy

sprzęt
  • stolnica
  • foremki do mini babeczek 
  • papilotki do babeczek 

wykonanie 
Przesianą mąkę wysypujemy na stolnicę,mieszamy z  solą,proszkiem do pieczenia i proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Dodajmy masło,siekamy, dodajemy żółtka wymieszane z cukrem cynamonowym,szybko zagniatamy na gładkie ciasto.Zawijamy w folię spożywczą i władamy na 30 minut do lodówki.
Każdą foremkę wykładamy papilotka następnie wylepiamy ciastem.Na ciasto wykładamy kulki do pieczenia ciast kruchych,jak nie mamy, to nic się nie dzieje.
Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika 200stopni pieczemy do zarumienienia.
Wyjmujemy studzimy, następnie napełniamy masą kajmakową posypujemy siekanymi orzechami włoskimi.
Prześlij komentarz