Pierś z kurczaka w śmietanie

Bardzo często staramy się odtworzyć smaki dzieciństwa,różnie z nimi bywa,czasami się udaje, czasami nie. Niektórych smaków nie jesteśmy w stanie przekazać,ponieważ możemy mieć trudności z ich odtworzeniem.Czasami nam się uda,niekiedy wychodzi nam zupełnie coś innego. Kiedy byłam małą dziewczynką,Babcia zawsze przygotowywała dla nas kurczaka w śmietanie. Historia tej potrawy sięga czasy dzieciństwa mojej Mamy, przepis jest bardzo bardzo stary.Przepis na kurczaka w śmietanie jest przekazywany z pokolenia, na pokolenie, Babcia przekazała mojej Mamie,zaś Mama zdradziła tajniki córce.Dziś przepisem dzielę się z wami.Najlepszy dróg do tej potrawy to młody kogucik,cały smak,aromat zamknięty jest w sosie,który wytwarza się podczas gotowania. Czasy są jakie są,zamiast kogucika,lub kurczaka wiejskiego możemy zamienić na kurczaka hodowlanego lub pierś z kurczaka.Nie będzie tak aromatyczny, wspaniały rozpływający się w ustach z uwagi na warunki w jakich jest hodowany kurczak. Zapewniam was będzie równie pyszny i dobry, niezbyt często  mam kurczaka wiejskiego,przeważnie robię na kurczaku ze sklepu i piersi z kurczaka.
Dziś przygotowałam pierś z kurczaka w śmietanie,do którego mam słabość, kalorii trochę w tym daniu jest,taka już jego uroda. Kurczak w śmietanie jest poezją smaku, jednym słowem "Niebo w gębie"



składniki.
40 dag piersi z kurczaka
1/2 litra śmietany kremówki 30%
1 pęczek natki pietruszki
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku.




wykonanie
Pierś z kurczaka kroimy na średniej wielkości kawałki,  dokładnie  myjemy,osuszamy.
Do rondla wlewamy śmietanę następnie na wolnym ogniu podgrzewamy,kiedy zaczyna się gotować wkładamy pierś z kurczaka,posiekaną natkę pietruszki dokładnie mieszamy.
Ważne by kurczaka dodawać do gorącej śmietany.
Wszystko dokładnie mieszamy,gotujemy na wolnym ogniu,aż śmietana się zredukuje, sos będzie gęsty.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Pierś z kurczaka podajemy z ziemniakami, ryżem i pieczywem
Prześlij komentarz