Sernik idealny

W sobotę poznałam bardzo fajną blogerkę Iwonę z Kielc,o czym mogą rozmawiać blogerki o wszystkim o o niczym,ale na pewno o gotowaniu i pieczeniu.Bardzo lubię wymieniać się poglądami na temat gotowania,pieczenia zatrzymałyśmy się przy sernikach,sposobie pieczenia,których jest wiele.Jednym z nich jest pieczenie w kąpieli wodnej lub wstawienie do piekarnika naczynia z wodą. O tej metodzie słyszałam,zawsze brakowało odwagi by się na nią zdecydować.Iwona opowiadała z takim przekonaniem,ze następny sernik zostanie upieczony tą metoda.A okazja nadarzyła się bardzo szybko,sernik przygotowałam dla Gości z Gliwic.
Sernik jest mega idealny,pachnie rewelacyjnie,wyglądała pięknie,wilgotny sama słodycz, rozpływający się w ustach,

Składniki
na spód

  • 250g herbatników
  • 50g mielonych orzechów laskowych Back mit
  • 200g margaryny 

Masa serowa
  • 1kg  sera Dr Oetkera
  • 250ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy Winiary 
  • 3 łyżki soku z cytryny 
  • domowy cukier waniliowy 
  •  1 1/2 szkl cukru pudru można dodać mniej 
  • 5 jajek 
  • 1łyżka kaszy manny

dekoracja
  • 2 czekolady gorzkie 
  • orzechy włoskie Kresto

Wykonanie 
Do naczynia wkładamy mielone orzechy,ciastka  wszystko dokładnie mieszkam następnie blenderem rozkruszam na bardzo drobno. Do garnuszka wkładam margarynę i roztapiam. następnie wlewam do ciasteczek  i mieszkam. Jak masa jest za sucha dodaję jeszcze roztopioną margarynę.
.Dno tortownicy wysmarowałam masa ciasteczkową ugniotłam łyżką wstawiałam do lodówki.
Do  miski włożyłam cukier puder, odłożyłam dwie łyżki cukru pudru do białek.,cukier waniliowy wbijam żółtka  i delikatnie wymieszałam robotem aż się cukier rozpuścił .następnie dodałam, ser,mleko,sok z cytryny  wszystko dokładnie wymieszałam wsypałam budyń i kasze mannę  i znów wymieszałam ale nie zbyt długo.Białka ubiłam na sztywno pod koniec dodałam dwie łyżki cukru pudru. Biała wymieszałam delikatnie z masą serową. Masę serową wyłożyłam do tortownicy.
Piekarnik nastawiłam do 180 stopni wstawiłam blaszkę napełnioną gorącą  woda na dno  piekarnika następnie wstawiłam tortownicę z sernikiem na kratkę Piekłam 180 stopni 15 minut  następnie zmniejszyłam temperaturę do 120 stopni i piekłam 105 minut
Wyłączyłam piekarnik,sernik wyjęłam ostudziłam i schowałam na noc do lodówki. Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej następnie wylałam na sernik zrobiłam dekoracje z orzechów włoskich
Prześlij komentarz