Kaczka podawana na sosie malinowo-żurawinowym z puree selerowym

 A ze w listopadzie na naszych stołach częściej gości kaczka,dziś przygotowałam metodą confit która  nie jest rozpowszechniona w Polsce stąd mój wybór.Confit to sposób przygotowywania mięsa i konserwowania go w tłuszczu. Dzięki temu mięso stawało się kruche i miękkie i nie traciło na jakości nawet długo przetrzymywane.Jest to stara metoda wykorzystywana w kuchni francuskiej
Przygotowałam kawałki kaczki  metoda confit podane z bardzo delikatnym purre selerowym i uzupełniającym całość sosem żurawiowym.
Selery zostały ugotowane z mleku z dodatkiem cytryny i przypraw,dzięki temu puree jest delikatne,maślane o pięknym białym kolorze.
sos żurawinowy na bazie  czerwonego wina,malin i żurawin.
kaczka  przygotowana metodą confit podawana z puree selera z sosem żurawinowym.

składniki 
  • 1 kaczka 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku Kamis
  • 1 łyżeczka tymianku kamis 
  • kilka goździków Kamis 
  • 1 łyżeczka rozmarynu Kamis
  • sól pieprz do smaku Kamis 
  • papryka czerwona ostra i słodka do smaku  Kamis 
  • olej rzepakowy Rapso
  • sok z cytryny
  • 150g masło klarowne 
  • 1 1/2 litra smalcu z kaczki 
  Puree z selera 

  • 3średniej wielkości selery 
  • 1 łyżka masła 
  • 500 ml mleka
  • sól,pieprz,imbir, gałka muszkatowa do smaku.
sos malinowo-żurawinowy

  • 25dag świeżych malin lub mrożonych
  • 150 ml wina czerwonego wytrawnego
  • 15 ml octu winnego czerwonego
  • 15 ml oleju rzepakowego
  • 3 łyżki miodu 
  •  4 łyżki domowej konfitury żurawinowej do mies
  • sól,pieprz,czosnek mielony do smaku
  •  5 dag suszonej  żurawiny 
wykonanie
Kaczkę umyłam osuszyłam, pokroiłam na kawałki. Do miseczki włożyłam wszystkie przyprawy, sok z 1/2 cytryny, 1/2 szkl oleju rzepakowego. Wszystko dokładnie wymieszałam, do tak przygotowanej marynaty włożyłam kaczkę zostawiłam na noc w lodówce. Do  głębokiej patelni włożyłam smalec na rozgrzany tłuszcz włożyłam kawałki kaczki,które muszą być zanurzone w tłuszczu .Dusiłam na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości.. Kaczkę dusiłam na wolnym ogniu około 1-1,5 godziny.Kawałki kaczki przełożyłam z garnka do naczynia  zalałam  czystym tłuszczem.( tłuszcz który powstał podczas pieczenia zbieramy górną warstwę tłuszczu którym będziemy zalewać kawałki kaczki,pozostawiamy dolną z przyprawami) Kawałki kaczki  zalewamy  tłuszczem z pieczenia chowamy do lodówki na kilka dni.
Wyjmujemy naczynie z lodówki,delikatnie czyścimy nasze kawałki z tłuszczu,układamy w naczyniu żaroodpornym następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180stopni na 15-20 minut do zarumienienia.
 puree z selera 
Do garna wkładamy obrane pokrojone selery zalewamy mlekiem,dodajemy kilka kropel cytryny by zachować ładny kolor.Ugotowane selery przekładamy do miski,dodajmy masło,gałkę muszkatową,imbir, pieprz biały,sól dokładnie miksujemy blenderem możemy dodać trochę mleka w którym gotował się seler jeśli będzie za gęste.
 sos malinowo-żurawinowy
Do rondla wkładamy umyte maliny,wlewamy wino,miód i na wolnym ogniu gotujemy do redukcji. Zdejmujemy z ognia.Maliny z sosem dokładnie miksujemy blenderem. dodajemy ocet, olej,domową konfiturę do miesa z żurawiny,suszoną żurawinę  dokładnie mieszamy i gotujemy do redukcji  Doprawiamy do smaku solą,pieprzem i czosnkiem
Na talerzu robimy wieżyczkę z puree z selera, obok kładziemy sos malinowo-żurawinowy,kawałki kaczki,robimy dekoracje z warzyw
Prześlij komentarz