Pierś z kaczki z puree z selera w sosie cytrusowym

Pierś z kaczki podana z puree z selera w sosie cytrusowym sprawdzi się jako niedzielny obiad może też być podana na świąteczny obiad.Przygotowanie piersi z kaczki nie wymaga zbyt wiele czasu,zaś efekt jest wyśmienity.efektowny.Pieczona w sosie pierś jest bardzo soczysta,aromatyczna,miękka.Pierś z kaczki  będzie bardziej aromatyczna przejdzie przyprawami jeśli naczynie owiniemy folia aluminiowa.Z drobiem bardzo dobrze komponują się owoce,możemy dodawać według własnego gustu.
Przepis pochodzi ze strony Max kuchnie.


składniki
  •  2 piersi z kaczki
  • 1 pomarańcza
  • 1 grejpfrut
  • 1 granat
  • 1 szk wytrawnego białego wina
  • sos z jednej pomarańczy
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól,pieprz Kamis  do smaku
Puree z selera
  • 3średniej wielkości selery
  • 1 łyżka mleka
  • 500ml mleka
  • sol,pieprz,gałka muszkatowa,imbir Kamis  do smaku
wykonanie
 .Piersi z kaczki dokładnie myjemy,nacieramy tymiankiem,solą i pieprzem skrapiamy z sokiem z cytryny.Odstawiamy w chłodne miejsce na około 2 godziny. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem,wkładamy piersi z kaczki obkładamy kawałkami pomarańczy i grejpfruta.Na wierzch kładziemy wiórki z masła.Wlewamy wino.wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 i pieczemy około 15-20 minut,zmniejszymy temperaturę na 170 i pieczemy około 40 minut.W trakcie pieczenia podlewamy wytworzonym sosem.wyjmujemy kaczkę,sos przelewamy do rondelka,gotujemy dodajemy sos z pomarańczy wymieszany z mąką ziemniaczaną.
 puree z selera 
 Do garna wkładamy obrane pokrojone selery zalewamy mlekiem,dodajemy kilka kropel cytryny by zachować ładny kolor.Ugotowane selery przekładamy do miski,dodajmy masło,gałkę muszkatową,imbir, pieprz biały,sól dokładnie miksujemy blenderem możemy dodać trochę mleka w którym gotował się seler jeśli będzie za gęste.
Prześlij komentarz