Sałatka z piersią z kaczki

 Życzę Ci przyjaciela 
z którym będziesz mógł się dzielić
swoimi myślami i uczuciami,
doświadczeniami i przeżyciami.
Życzę Ci przyjaciela,
z którym będziesz się czuł
dobrze jak w domu,
z bliskości którego
będziesz mógł odkrywać swoje prawdziwe ja
i będziesz odczuwał wdzięczność 
za dar Twojego życia i za dar przyjaźni
                                  Anselm Grun .


  Jakże prawdziwe słowa tylko zbyt często o nich zapominamy.Czasami poświęcamy przyjaźń, znajomość dla celów które są nie ważne. Czasami wypowiadamy słowa,które nigdy nie powinny być wypowiedziane,one zapadają długo w naszej pamięci.Cofnąć się ich nie da. Pamiętacie o tym!!!Cieszcie się życiem,ono zbyt szybko przemija.
A dlaczego tak piszę, Kiedyś sama popełniłam błąd,duma nie pozwoliła na przyznanie się do błędu,a w weekend sama zawiodłam się na osobie którą uważałam za swojego przyjaciela.Co prawda padło słowo przepraszam,ale nadal boli.
Pamiętacie o tym,zastanówcie się dwa razy zanim coś powiecie,bądż napiszecie.
Pamiętacie o słowie przepraszam korzystacie z niego.

Sałatka dedykuje dla przyjaciół prawdziwych i tych mniej z nadzieją ze kiedyś będą tymi prawdziwymi.

Składniki na dwie porcje


  • 2 piersi z kaczki
  • rukola
  • pomarańcza
  • granat
Składniki marynaty
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 cytryna
  • 1/2 rosołku drobiowego 
  • 6 łyżek soku ananasowego
  • 6 łyżek ketchupu łagodnego
  • szczypta chilli Kamis.
Dressing z miodem  i korzeniami  
  • 50 ml miodu 
  • 2 gożdziki
  • kora cynamonu 
  • kardamon
  • 1/4 łyżeczki kolendry
  • 50 ml soku z pomarańczy
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • sól, pieprz 
  • 10 g masła 
wykonanie

Wycisnąć sok z cytryny wlać do miseczki, dodać pozostałe składniki wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do tak przygotowanej marynaty władamy pierś/kaczki/zostawiamy na dwie godziny w chłodnym miejscu.
Na rozgrzaną patelnię kładziemy piersi smażymy z każdej strony 2-3 minuty. Przekładamy do naczynia, które wkładamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni na 10-20 minut.
Pomarańczę obieramy ze skórki,filetujemy.Owoc granatu kroimy na pół łuskamy owoce.
Na talerzu układamy rukolę,kawałki piersi z kaczki,fileciki z pomarańczy posypujemy owocami granatu.pierś posypujemy grubą solą.
Dressing z miodem i korzeniami Miód i maslo dodać przyprawy, przełożyć do garnka,dodać korzenie i zagotować odstawić do wystygnięcia dodać olej rzepakowy, sok z pomarańczy doprawić do smaku solą i pieprzem. .wymieszać przecedzić polać sałatkę
Całość delikatnie spryskujemy dressingiem.
Prześlij komentarz