poniedziałek, 23 grudnia 2013

Jodełka z olejem rzepakowym

Boże Narodzenie kojarzy nam się z białymi świętami,pogoda temu nie sprzyja, przygotowałam ciasto z namiastka białego puchu o nazwie jodełka. Ciasto wyszło bardzo pyszne,lekkie jak puch delikatne w smaku rozpływające się w ustach.Jodełkę możecie przygotować na święta na Sylwestra. W karnawale też zachwyci waszych gości.Wygląd jest wspaniały jak również smakuje wyśmienicie.Mojej rodzinie bardzo smakowało,na pewno go powtórzę może coś jeszcze dodam,ale w takim wydaniu jest pycha. Dodatkowo wykorzystałam do przygotowania ciasta nasz produkt  bardzo zdrowy olej rzepakowy.,a dlaczego?Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 dlatego od dawna gości w mojej kuchni,dzięki temu z rodziną utrzymujemy stały poziom cholesterolu we krwi.




Składniki
  • 12 dag mąki 
  • 20 dag cukru 
  • 6 jajek
  • 2łyżki oleju rzepakowego 
  • 2 łyżki kakao 
Na krem
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 litra mleka
  • 20 dag masła
  • 15 dag cukru pudru 
  • 10 dag wiórek kokosowych 
  • 25 ml kieliszek amaretto

Wykonanie
Do miski wkładamy żółtka,cukier następnie ubijam na puszystą masę.W drugiej misce ubijam masę z białek.Do masy jajecznej dodaję delikatnie ubite białka,dodać mąkę,kakao i olej rzepakowy. delikatnie wymieszać.Ciasto przełożyć na blaszkę o wymiarach 30cm x 30 cm piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 15-20 minut..
Krem
Do garnka wlewamy mleko na którym gotujemy budyń według  przepisu.Do miski wkładamy masło,dodajemy cukier ucieramy na puszystą masę,dodajemy ostudzony budyń,wiórki i alkohol.
Składanie ciasta
Blat ciasta smarujemy kremem, kroimy na 4 paski 4cm,6cm,8cm,12 cm następnie układamy na folii aluminiowej w piramidkę,przekroić pionowo w dół,złożyć tak by powstały ukośne linie.Ciasto polewamy polewą posypujemy wiórkami kokosowymi.
Prześlij komentarz