Kresowy Tygiel Kulinarny Andrzej Fiedoruk

       Kresowy tygiel kulinarny kuchnia białoruska Andrzeja Fiedoruka,jest podróżą po kulturze i smakach kuchni białoruskiej.Andrzej Fiedoruk urodził się i wychował w Białymstoku. Jest autorem wielu książek o tematyce zarówno kulinarnej regionalnej,łączy wiedzę z regionu ze smakami charakterystycznymi dla danego regionu, kuchni.
Na rynku polskim ukazała się seria książek kulinarnych wydanych przez wydawnictwo Zysk i S-ka klik. Bardzo mnie cieszy,że wydawnictwo Zysk i S-ka dba o nas przybliżając,nam kulturę i smaki różnych kuchni.Jedną z z nich jest kuchnia Kresowa o której możecie poczytać  klik
     Autor w kresowym tyglu kulinarnym pochyla się nad kuchnią białoruską,która jest jedną z prostszych kuchni europejskich.W książce znajdziemy przepisy na potrawy proste,dietetyczne,oszczędne i inne  Jest  kuchnią pogranicza,zróżnicowana, jednorodna,dużo jest przepisów na dania jednogarnkowe..Duży wpływ na kuchnię białoruską miały kuchnie innych narodów polska, litewska czy białoruska.Przepisów jest bardzo dużo na dania dawne i współczesne minusem jest brak zdjęć,ale to nie stanowi wielkiego problemu Autor opisuje historię i przepisy z kuchni współczesnej, w której znajdziemy przepisy na przekąski i chleb.Kolejne  rozdziały to zbieractwo,ryby,grzyby i potrawy głodowe,kolejne barszcze zupy i zacierki,potrawy z mąki i kasz,nabiał sery i potrawy z jajek,ziemniaki,warzywa kiszone warzywne specjały i grzyby,potrawy mięsne.alkohol,napoje i słodycze,kuchnia religijna,świąteczna i obrzędowa. Książkę czyta się bardzo przyjemnie,przepisy zachwycają.

       Książka jest wszystkich, którym nieobce rozkosze poszukiwania smaków, na kulinarną wyprawę na Kresy.Ciesze się ze książka jest w moich zbiorach polecam.
Prześlij komentarz