Pierogi z kapustą i grzybami zdodatkiem oleju rzepakowego

 Przygotowując dania na uroczystą  kolację wigilijną,nie ma znaczenia czy potrawa jest wykwintna, czy bardzo prosta.Ważne by była zrobiona z sercem i miłością.Tradycyjnie na Wigilię przygotowujemy pierogi postne z różnymi farszami.Najczęściej na naszych stołach goszczą pierogi z kapustką i grzybami.Tym razem przygotowałam pierogi ze świeżej kapusty, wyszły bardzo delikatne,pyszne aromatyczne,genialne w smaku. Uwielbiam na drugi dzień odsmażone na oleju rzepakowym, Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 dlatego od dawna gości w mojej kuchni,dzięki temu z rodziną utrzymujemy stały poziom cholesterolu we krwi.

Składniki
  •  1/2 kg maki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  •  1/4 szklanki słodkiego mleka
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki letniej wody
Farsz
  •  1 kg świeżej kapusty
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • olej rzepakowy do smażenia 
  • sól Kamis
  • pieprz Kamis.

Wykonanie
Mąkę przesiewamy wysypujemy na stolnice, robimy w niej wgłębienie wlewamy gorące mleko mieszając widelcem. Do zaparzonego ciasta stopniowo dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy do uzyskania  jednolitej, miękkiej masy. Następnie rozwałkowujemy i wykrawamy krążki. Na środek każdego nakładamy farsz, składamy na pół dobrze sklejamy brzegi. Gotowe pierogi wrzucamy partiami do wrzącej osolonej wody.Delikatnie mieszamy drewnianą  łyżką by nie przywarły do dna. Przykrywamy  i wolno gotujemy. Gdy wypłyną odkrywamy i gotujemy jeszcze ok 3 minuty,odcedzamy.Gorące układamy na półmisku.
Farsz
Grzyby oczyszczamy,myjemy namaczamy w wodzie i zostawimy na noc,po czym gotujemy odlewamy wodę i drobno kroimy lub mielimy w maszynce. Kapustkę oczyszczamy myjemy szatkujemy gotujemy. Odcedzamy i odciskamy nadmiar wody.Cebulę obieramy kroimy w drobną kostkę.Na patelni szklimy cebulę na oleju. Grzyby,kapustkę i cebulę mieszamy doprawiamy do smaku .Gotowym farszem nadziewamy pierożki
Prześlij komentarz