Polskie smaki Izabella Byszewska Grażyna Kurpińska

                         "Tradycja to piękno,które chronimy,a nie więzy,które nas krępują".
                                                                                     Ezra Pound.

Na rynku ukazała się książka pt. "Polskie smaki" wydawnictwa Zysk i S-ka   klik jest przewodnikiem po tradycjach kulinarnych poszczególnych regionów naszego kraju.
 Książka wydana jest  na dobrym jakościowo papierze, przepiękna okładka,w środku cieszą oko ładne  zdjęcia i bardzo interesujący tekst o historii smakach po regionach naszego kraju.

Książka powstała dzięki podróżom autorek po kolejnych edycjach konkursu"Nasze Kulinarne Dziedzictwo"który był pierwszą w Polsce próbą w celu zgromadzenia wiedzy o wytwarzanych produktach regionalnych i tradycyjnych recepturach,nazwach,korzeniach, którzy produkty wytwarzają do dziś metodami, które nie uległy zmianie.Autorki opowiadają o zupach, pieczeniach,wędlinach,rybach,słodyczach okraszone dodatkowo anegdotami,historiami o ludziach.
Książka podzielona jest na województwa i przepisy z danego regionu W każdym rozdziale znajdziemy opis tradycji kulinarnych z czego słynął dany regionu oraz charakterystyczne dla niego przepisy

  •     Serce Polski
  •     Między Wisłą a Pilicą
  •     Od Łowicza do Wielunia
  •     Z Polski Starszej
  •     Prastary kraj
  •     Tam, gdzie bywał Smętek
  •     Rzeczpospolita wielu smaków
  •     W krainie kaszy i pierogów
  •     Galicja dziś
  •     Swobodny świat w chmurach Polski Młodszej
  •     Śląsk czarny i …zielony
  •     Zachodni skrawek Śląska, czyli symbioza kultur
  •     Magia dziedzictwa
  •     Szlak wina i miodu
  •     Morze smaków i tradycji
  •     Dary lasów i wód..
Mieszkam w województwie mazowieckim po raz pierwszy spotkałam się daniami takimi jak: fafernuchy,bęcały. Każdy region ma wiele ciekawych potraw i nazw   np garus,obrowski ser z praski,panny w syropie,dobrzyńska pospółka,trześniak, ządżborski,knysze i inne.Przepisy są bardzo czytelne wypróbowane,dopracowane,możemy z nich korzystać bez obaw.Znalazłam dla siebie wiele przepisów świątecznych,które mam zamiar przygotować na nadchodzące święta.
Czasami szukamy bardzo daleko,doceńmy to co przygotowali nasi przodkowie i korzystajmy z przepisów regionalnych,tradycyjnych,mających swoją historię,O tym wszystkim się dowiecie czytając "Polskie smaki" wydawnictwa Zysk i S-ka klik.


 Wydawnictwu Zysk i S-ka bardzo dziękuje za książki.

Prześlij komentarz