Pyszny boczek z szynkowara.

    Jak wcześniej wspominałam od jakiegoś czasu mam nowy szynkowar prostokątny,z którego jestem bardzo zadowolona.Wędlin w sklepie już nie kupuje,jedynie, co to dobrej jakości mięso u zaufanego sprzedawcy, z których robię domowe wędliny. W ubiegłym tygodniu robiłam szynkę z drobiu  klik tak jak obiecałam dziś kolejny przepis,na pyszny boczek z praski.Boczek wyszedł mięciutki,aromatyczny pyszny w smaku,ma bardzo ładną strukturę.Wszyscy w domu byli zachwyceni,jedyny minus to bardzo szybko znikał ze stołu. Ale to oznacza ze bardzo smakował. Taki boczek lub inną wędlinę możecie przygotować w domu na święta.


 składniki 
  • 90dag chudego boczku 
  •  3 łyżki mieszanki przypraw sułtańska Tradismak
  • 2 łyżki majeranku 
  • 2 łyżki żelatyny 
  • sól
  • pieprz młotkowany z kolendrą
 wykonanie 
       Boczek dokładnie myjemy kroimy na 3 kawałki( dopasowujemy do wielkości szynkowara)Każdy kawałek boczku obficie posypujemy mieszanką przypraw,majerankiem,solą i pieprzem.Boczek odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin.Na dno szynkowara wkładamy kawałki boczki,jeden na drugi zamykamy pokrywką zakładamy sprężynkę,odkładamy na godzinkę w chłodne miejsce.Do garnka wlewamy wodę,na dno wkładamy szmatkę wstawiamy szynkowar.Zagotowujemy następnie na wolnym ogniu gotujemy około 80-90 minut.Po ugotowaniu odstawiamy szynkowar zamknięty w chłodne miejsce,najlepiej na noc.Rano zdejmujemy klamrę zabezpieczająca i polewamy szynkowar wrzącą woda.Obracamy i wyskakuje nam na deskę nasz boczek Pod wpływem gorącej wody galaretka może trochę się rozpuścić należy naszą wędlinę schować do lodówki.
       Porównam robienie szynki w sznkowarze w woreczku foliowym i bez. Do praski wkładamy woreczek foliowy najlepiej na mrożonki, do którego wkładamy nasz farsz.Wędlina w woreczku foliowym troszeczkę się odkształca,ale nie jest to bardzo widoczne i nie ma problemu z wyjmowaniem Bezpośrednio do pojemnika szynkowara wkładamy farsz zamykamy i wstawiamy do garnka z wodą,pamiętając, by na dno włożyć szmatkę,dzięki, której farsz nie będzie przywierał do dna szynkowara w czasie gotowania.Dodatkowo dno garnka jest bardzo gorące i może zbyt mocno rozgrzać dno szynkowara i farsz przylgnie do dnia. Przygotowując wędlinę bez woreczka czasami mamy problem z wyjmowaniem, galaretka troszczę sie nam rozpuści. Myślę ze każdy powinien sam znaleźć dla siebie najlepszą metodę.
Na te i inne pytanie odpowiedzą Wam doradcy ze sklepu Tradismak   klik

Prześlij komentarz