środa, 18 grudnia 2013

Śledzie ze śliwką suszoną

Ryba,rybka każdy ją zna,a tradycyjna rybka to śledzie.Dziś kolejna propozycja na świąteczny stół.Śledzie ze śliwką suszoną są przepyszne,śliwki  przełamują smak śledzi. Dla mnie rewelacja,koniecznie musicie je zrobić.Przygotowując potrawy świąteczne pamiętajmy o dobrych zdrowych składnikach jednym z nich jest olej rzepakowy. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 dlatego od dawna gości w mojej kuchni,dzięki temu z rodziną utrzymujemy stały poziom cholesterolu we krwi,jest bardzo zdrowy dba o nasze serce.

składniki

  • 5 filetów śledziowych
  • 1 szkl mleka
  • 1szkl wody
  • 20 dag suszonych śliwek
  • 3 cebule
  • 3/4 szkl oleju rzepakowego 
  •  papryka czerwona ostra
wykonanie
Do miski wlewamy mleko,wodę wkładamy śledzie,następnie moczymy dwie,trzy godziny.Wyjmujemy śledzie osuszamy,kroimy na mniejsze kawałki.śliwki zalewamy gorącą wodą moczymy około 10 minut.Cebulę obieramy kroimy w krążki.Do słoika wkładamy warstwę śledzi,następnie cebulę i śliwki,posypujemy papryka,.czynność powtarzamy do wyczerpania składników całość zalewamy olejem tak, by wszystkie składniki były przykryte.Wstawiamy na noc do lodówki.

Prześlij komentarz