Domowe sushi? nowości Blue Dragon


Dzięki uprzejmości formy Blue Dragon mogłam uczestniczyć w warsztatach sushi,dla fanki sushi była to niewątpliwie mega przygoda. Dziś mam dla Was informacje prasową, wkrótce relacja z przygotowania sushi i wskazówki  jak przygotować sushi.

Informacja prasowa
Styczeń 2014

Domowe sushi? To proste!
Nowa linia produktów Blue Dragon do przygotowywania sushi

Sushi staje się w Polsce coraz bardziej popularne. Polacy, podobnie jak miliony ludzi na całym świecie, pokochali to smaczne i zdrowe danie składające się z ryżu łączonego z kawałkami ryby oraz innymi składnikami, takimi jak awokado, ogórek, majonez, paluszki krabowe czy gotowane krewetki. Urok sushi polega także na tym, że przygotowując je w domu można w sposób dowolny komponować dodatki, tworząc własne niepowtarzalne smaki.  Nowa linia produktów Blue Dragon zawiera wszystkie orientalne składniki potrzebne do samodzielnego przygotowania sushi.

Sushi pochodzi z Japonii,  gdzie między XIV a XVI wiekiem zaczęto zawijać surowe ryby w ryż doprawiony octem, aby wzmocnić ich smak i dłużej utrzymać świeżość. Sama nazwa „sushi” oznaczała „kwaśny smak”. Współczesna wersja sushi powstała na początku XIX w okolicach obecnego Tokio. Były to małe ilości ryżu przyprawione octem łączone z kawałkami ryb złowionych w zatoce tokijskiej. Takie sushi przygotowywało się szybko, a niewielkie kawałki łatwo było jeść jedynie przy pomocy rąk. Kiedy sushi stało się popularne także poza Japonią, do jego jedzenia zaczęto używać pałeczek i stosować urozmaicone dodatki.  

Co jest potrzebne do przygotowania sushi?
Podstawę każdego sushi stanowi specjalny ryż do sushi przyprawiony octem ryżowym. Zwykły ryż nie nadaje się do tego celu ponieważ po ugotowaniu nie jest wystarczająco kleisty. Ryż do sushi trzeba przygotowywać starannie, przestrzegając instrukcji z opakowania. Nie jest to trudne, ale wymaga dokładności. Po ugotowaniu ryż należy doprawić albo Blue Dragon Sushi Su albo, alternatywnie, octem ryżowym zmieszanym z cukrem i solą i pozostawić do wystudzenia. Jeśli chcemy zrobić maki, czyli rolki ryżu z różnymi dodatkami w środku, będziemy także potrzebować Nori, ciemnozielonych płatków z prażonych alg morskich oraz niewielkiej maty zrobionej z bambusa, która umożliwia zwinięcie składników w rolkę. Do środka maków możemy włożyć surowego łososia pociętego na podłużne paski, ogórek, paluszki krabowe, awokado, a smak wzbogacić niewielką ilością majonezu czy serka kremowego. Odrobina pasty wasabi, zrobionej z zielonego chrzanu japońskiego, nada naszemu sushi charakterystycznej ostrości. Sushi podajemy wraz z sosem sojowym oraz z pastą wasabi. W trakcie jedzenia przegryzamy marynowany imbir, aby oczyścić kubki smakowe i w pełni docenić smak potrawy. Ciekawą propozycją, szczególnie dla osób, które nie są przekonane do surowych ryb, jest wykorzystanie do maków pieczonego łososia. W tym wypadku zamiast sosu sojowego i wasabi, warto użyć słodkiego sosu teriyaki.


Przygotowanie sushi jest naprawdę proste i może być znakomitą zabawą podczas spotkania w gronie rodziny czy przyjaciół. Wszystkie potrzebne orientalne składniki zapewni marka Blue Dragon, która jest dostępna w większości sieci handlowych, na półkach z żywnością orientalną. Kupując produkty niezbędne do przygotowania sushi warto pamiętać, że wiele z nich można także wykorzystać w codziennej kuchni, aby wzbogacić smak domowych potraw takich jak mięsa, ryby, sałatki czy zupy. Pomysły i inspiracje znajdują się na stronie www.bluedragon.pl.

Produkty Blue Dragon do przygotowywania sushi
Marka Blue Dragon oferuje bogaty zestaw produktów niezbędnych do przygotowania sushi w domu - od bazowego zestawu sushi, który przyda się początkującym po różne oryginalne dodatki pozwalające bardziej doświadczonym tworzyć nowe ciekawe warianty sushi.

1.       Zestaw do Sushi Blue Dragon,
Zestaw do sushi Blue Dragon to idealne rozwiązanie dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z sushi. Znajdują się w nim wszystkie orientalne składniki potrzebne do przygotowania 4 maków: ryż do sushi, przyprawiony ocet ryżowy Sushi Su, sos sojowy, 4 listki alg morskich Nori i pasta wasabi. Dodatkowo zestaw zawiera bambusową matkę potrzebną do zwijania rolek maków i pałeczki. Na opakowaniu znajduje się szczegółowy opis jak zrobić maki wraz ze zdjęciami poszczególnych etapów przygotowań. Są na nim także wymienione propozycje dodatków, które pozwolą stworzyć dwa różne rodzaje maków. Wystarczy kupić zestaw do sushi Blue Dragon i skorzystać z porad zawartych na opakowaniu, aby samodzielnie, bez żadnego problemu, przygotować znakomite sushi

2.       Ryż do sushi Blue Dragon, 500g
Dobrze przygotowany ryż stanowi podstawę każdego sushi. Na opakowaniu ryżu do sushi Blue Dragon znajduje się dokładny opis jak odpowiednio go przyrządzić . Wbrew obiegowym opiniom nie jest to wcale takie trudne, pod warunkiem, że przestrzega się opisanej procedury i zwraca uwagę na proporcje.

3.       Pasta Wasabi Premium Blue Dragon, 45g
Wasabi, to zielony ostry chrzan japoński, bez którego trudno sobie wyobrazić sushi. Pasta wasabi Blue Dragon premium jest produktem szczególnym. Zawiera najwyższe stężenie wasabi ze wszystkich past dostępnych na rynku, a przez to ma lepszy, szlachetniejszy smak. Pasta wasabi może być dodawana do wnętrza maków lub nigiri, a wymieszana z sosem sojowym tworzy klasyczny sos do sushi. Można jej także używać jako dodatku do steków, ryb czy sałatek z owocami morza.

4.       Pasta Wasabi Blue Dragon, 45g
Pasta Wasabi Blue Dragon zawierająca ostry, zielony japoński chrzan wasabi, to wygodny, gotowy do użycia dodatek do sushi. Wymieszana z sosem sojowym tworzy klasyczny sos do sushi. Można ją także wykorzystać do  posmarowania wnętrza maków lub nigiri, aby nadać im ostrzejszego smaku. Nadaje się również doskonale jako dodatek do steków, ryb czy sałatek z owocami morza.

5.       Pasta musztardowa Blue Dragon, 40g
Pasta musztardowa Blue Dragon to kolejna nowość w ofercie i kolejny unikatowy produkt na rynku polskim. Jej charakterystyczny smak inspirowany kuchnią japońską znakomicie komponuje się z sushi. Pasta może być mieszana z sosem sojowym lub dodawana bezpośrednio do ryżu. Można ją także wykorzystać jako ciekawy i oryginalny dodatek do steków, sałatek i innych przyrządzanych w domu potraw.

6.       Przekąska Nori z sezamem Blue Dragon
Przekąska Nori z sezamem, to zupełna nowość oferowana jedynie przez markę Blue Dragon. Są to listki prażonych alg morskich z nasionami sezamu, które mogą być podawane jako osobna przekąska albo dodatek do sałatek lub dań z makaronem. Algi morskie stanowią bogate źródło łatwo przyswajalnych witamin, minerałów i mikroelementów, a sezam zawiera zarówno różne minerały, witaminy jak i przeciwutleniacze, dlatego przekąska Nori Blue Dragon jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa.

7.       Pikantna przekąska Nori Blue Dragon
Pikantna przekąska Nori, to także zupełna nowość oferowana jedynie przez markę Blue Dragon. W tej przekąsce listki prażonych alg morskich doprawiono ostrym kimchi w proszku, aby stały się bardziej pikantne. Listki mogą być podawane jako osobna przekąska albo dodatek do sałatek lub dań z makaronem. Algi morskie stanowią bogate źródło łatwo przyswajalnych witamin, minerałów i mikroelementów, dlatego pikantna przekąska Nori Blue Dragon jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa.

8.       Sushi Nori Blue Dragon, 10 listków
Trudno sobie wyobrazić sushi bez Nori, charakterystycznych ciemnozielonych listków z prażonych alg morskich, nieco przypominających delikatny papier. Wykorzystuje się przede wszystkim do przygotowywania wszelkiego rodzaju maków. Potrzebne są także przy sushi nigiri, gdzie pocięte na cienkie paseczki służą do mocowania omleta, ośmiornicy bądź innych dodatków na niewielkiej kulce z ryżu. Algi morskie stanowią bogate źródło łatwo przyswajalnych witamin, minerałów i mikroelementów, tak więc Nori, które robi się w całości ze sprasowanych alg jest niezwykle cennym składnikiem odżywczym. Dlatego warto je wykorzystywać nie tylko do sushi, ale też jako zdrowy dodatek do sałatek i dań z makaronem.

9.       Sushi Nori z nasionami sezamu Blue Dragon, 5 listków
Sushi Nori z nasionami sezamu to kolejna nowość w ofercie. Połączenie charakterystycznych ciemnozielonych listków z prażonych alg morskich, nieco przypominających delikatny papier, z ziarnami sezamu nie tylko wzbogaca smak, ale też zwiększa wartości odżywcze. Algi morskie stanowią bogate źródło łatwo przyswajalnych witamin, minerałów i mikroelementów, a sezam zawiera minerały, witaminy i przeciwutleniacze. Nori używa się przede wszystkim do przygotowywania wszelkiego rodzaju maków. Ze względu na bogate wartości odżywcze, warto je także wykorzystywać  jako zdrowy dodatek do sałatek i dań z makaronem.

10.   Sos Teryiaki Blue Dragon, 190 ml
Sos Teryiaki to pyszny dip o słodkim smaku doskonale nadający się do serwowania z sushi. Wspaniale komponuje się z makami wypełnionymi pieczonymi rybami np. łososiem czy węgorzem. Sos teryiaki sprawdzi się nie tylko w przypadku sushi. Można go wykorzystywać także jako glazurę lub marynatę do mięs i drobiu.

11.   Imbir do sushi Blue Dragon, 145g
Imbir do sushi Blue Dragon, przygotowany z młodych, marynowanych korzeni imbiru, ma mocny, odświeżający smak. Polecany jest do spożywania pomiędzy poszczególnymi kawałkami sushi, aby oczyścić podniebienie i zwiększyć wrażenia smakowe. Imbir ponadto wspomaga trawienie i ma działanie antybakteryjne. Można go z powodzeniem wykorzystywać także jako dodatek do warzyw w tempurze, dań z woka czy jako składnik różnego rodzaju sałatek.


12.   Sushi Su Blue Dragon, 150 ml
Podstawą dobrego sushi jest prawidłowo przygotowany i przyprawiony ryż. Charakterystycznego smaku nadaje mu ocet ryżowy wymieszany z solą i cukrem w odpowiednich proporcjach. Sushi Su Blue Dragon to ocet ryżowy tradycyjnie stosowany w Japonii, który został przyprawiony solą i cukrem, aby ułatwić osiąganie doskonałych rezultatów za każdym razem. Sushi Su może być również stosowany zamiast japońskiego octu ryżowego do sosów, sałatek i marynat.


13.   Zupa Miso Instant Blue Dragon
Zupa Miso składająca się z soi, ryżu i wodorostów jest jednym podstawowych dań kuchni japońskiej. Można  jej używać także do doprawiania sosów, warzyw, mięs i innych potraw w zależności od okazji. Zupę Miso Blue Dragon z dodatkiem wodorostów i cebuli dymki niezwykle łatwo przygotować. Wystarczy do 160 ml zagotowanej wody dodać jedną saszetkę zupy miso w paście i jedną saszetkę z dodatkami, wszystko dokładnie wymieszać i gotowe. Zupa miso będzie znakomitym, rozgrzewającym wstępem do domowej uczty sushi.  Może być także stosowana w miejsce pasty anchois lub jako substytut soli czy sosu sojowego.


Więcej na: www.bluedragon.pl

Dodatkowych informacji udziela:
Paweł Żebro
Seisei Communications
Tel. 608 236 175
p.zebro@seisei.pl

Bardzo dziękuję Pani Joannie Szaban  przedstawicielom firmy Blue Dragon za zaproszenie na warsztaty
Prześlij komentarz