Karpatka waniliowa


 Karpatka u nas rządzi praktycznie na każdej imprezie rodzinnej,która zawsze musi być.W  nocy o północy zawsze wychodzi. Zauważyłam ze   bardzo duży  wpływ   na wygląd  karpatki  ma  jakość  mąki. Ciasto jest pyszne w smaku kremowe o smaku waniliowym. Karpatkę możemy przygotować na wiele okazji jedną z nich jest Karnawał.


Składniki 
  • 1margaryna 
  • 2 szkl  mąki 
  • 1 laska wanilii
  • 2 szkl wody 
  • 8-10 jajek 
  • Masa  budyniowa
  • 1 litr   mleka 3,2
  • 2  budynie waniliowe 
  • 1 masło 
  • 1/2   litra śmietany 36 %
  • 1  śmietan żel 
  • 3-4 łyżki  cukru pudru waniliowego
  •  cukier puder waniliowy do posypania
  • sok z  cytryny
Wykonanie
Ciasto:
Do garnka wlewamy2szklanki wody z laską wanilii z margaryną,zagotowujemy wyjmujemy laskę wanilii.Dodajemy  2 szklanki  mąki pszennej, mieszamy aż masa będzie odstawać od łyżki.Studzimy
Do miski przekładamy zimną masę którą  ucieramy  z jajkami.Ciasto dzielimy na dwie porcje wykladamy
na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy pierwsze 10  minut w temperaturze  220  następnie 20  minut w 200 stopni.do zarumienienia.Wyjmujemy studzimy tak samo pieczemy drugą cześć ciasta
Masa
  Do garnka wlewamy 600 ml mleka zagotowujemy
.Do miseczki wlewamy 200ml  mleka dodajemy budyń mieszamy. Mieszając wlewamy do zagotowanego mleka.Odstawiamy do wystygnięcia.Do miski wkładamy masło ucieramy na puszystą  masę, dodajemy po łyżce budyniu ciągle ucierając Do  miski wlewamy śmietanę, ubijamy dodajemy  cukier puder, semix  fix sok cytryny.Masę budyniową  mieszkamy z bitą śmietaną,schładzamy

Prześlij komentarz