Karpatka waniliowa


 Karpatka u nas rządzi praktycznie na każdej imprezie rodzinnej,która zawsze musi być.W  nocy o północy zawsze wychodzi. Zauważyłam ze bardzo duży wpływ na wygląd karpatki  ma  jakość  mąki. Ciasto jest pyszne w smaku kremowe o smaku waniliowym. Karpatkę możemy przygotować na wiele okazji jedną z nich jest Karnawał.




Składniki 
  •  250g margaryny 
  • 2 szkl  mąki 
  • 1 laska wanilii
  • 2 szkl wody 
  • 8-10 jajek 
  • Masa  budyniowa
  • 1 litr   mleka 3,2
  • 2  budynie waniliowe 
  • 1 masło 
  • 1/2   litra śmietany 36 %
  • 3-4 łyżki  cukru pudru waniliowego
  •  cukier puder waniliowy do posypania
  • sok z  cytryny
Wykonanie
Ciasto:
Do garnka wlewamy 2 szklanki wody z laską wanilii z margaryną, zagotowujemy wyjmujemy laskę wanilii. Dodajemy 2 szklanki mąki pszennej, mieszamy aż masa będzie odstawać od łyżki. Studzimy
Do miski przekładamy zimną masę którą  ucieramy z jajkami.Ciasto dzielimy na dwie porcje wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Pieczemy pierwsze 10  minut w temperaturze 220 następnie 20 minut w 200 stopni. do zarumienienia. Wyjmujemy studzimy tak samo pieczemy drugą cześć ciasta
Masa
 Do garnka wlewamy 600 ml mleka i zagotowujemy
. Do miseczki wlewamy 200ml  mleka, dodajemy budyń mieszamy. Mieszając wlewamy do zagotowanego mleka. Odstawiamy do wystygnięcia. Do miski wkładamy masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy po łyżce budyniu ciągle ucierając Do miski wlewamy śmietanę, ubijamy dodajemy cukier puder, sok cytryny.Masę budyniową  mieszkamy z bitą śmietaną,schładzamy


Brak komentarzy: