Królewski keks



Keks jest prosty i bogaty za razem, wszystko zawdzięczamy delikatnemu ciastu, które zyskuje na smaku z dnia na dzień i olbrzymiej ilości bakalii, takich jakie sami lubicie. JA swoje namoczyłam dodatkowo w winie, aby nada mu odrobinę pikanterii.
Przepis pochodzi ze strony Max kuchnie 



Czas przygotowania 70 minut
Składniki

  • 1 ½ szkl mąki pszennej
  • 1 szkl cukru
  • cukier waniliowy Kamis 
  • 5 jajek
  • 250g margaryny
  • 2 opakowanie mieszanki keksowej
  • 5 dag rodzynek 
  • 50ml wina białego Celebro 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • polewa czekoladowa
  • skórka pomarańczowa 

Wykonanie
 Do miski wkładamy cukier,cukier waniliowy margarynę, żółtka dokładnie ucieramy na puszystą masę.W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia
Do miski wkładamy bakalie wlewamy  wino odstawiamy na jedną godzinę, odcedzamy.Bakalie obtaczamy w mące ziemniaczanej następnie dodajemy do mąki z proszkiem do pieczenia dokładnie mieszamy Do masy jajecznej, dodajemy ubite białka, suche składniki(mąkę wymieszaną z bakaliami) delikatnie mieszamy Ciasto przekładamy do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia.Do nagrzanego piekarnika 180 stopni wstawiamy ciasto pieczemy około 50 minut. Przestudzony keks dekorujemy polewą czekoladową i skórką pomarańczową.
Zakończenie
Bakalie obtaczamy mąką ziemniaczaną dzięki temu nie opadną na dno ciasta.
Prześlij komentarz