Makaron szpinakowy pappardelle z pulpetami drobiowymi w sosie grzybowym.



Kuchnia włoska to prostota, bogactwo różnorodnych,  produktów i składników, które pozwalają na dużą kreatywność i innowacyjność. Do przygotowania dania wykorzystałam zdrowe składniki, które wzajemnie się uzupełniają czyniąc danie wyjątkowym,Zachwyci nie tylko miłośników makaronów, jedynym minusem jest to, że znika szybko z talerzy.
Czas przygotowania 60 minut 
Przepis pochodzi ze strony Max kuchnie.


Składniki
pulpety drobiowe

  • ·         500g mięsa mielonego z indyka
  • ·         1 łyżeczka musztardy
  • ·         Natka pietruszki
  • ·         jajko
  • ·         Sól do smaku 
  •   Pieprz do smaku

Sos grzybowy

  • ·         2 cebulki szalotki
  • ·         5 dag suszonych grzybów prawdziwków
  • ·         ½ kostki bulionu grzybowego
  • ·         Sól do smaku
  • ·         Pieprz do smaku
  • ·         Ziele angielskie
  • ·         Liście laurowe 
  •      olej rzepakowy 
  • ·         40g sera parmezan
  • ·         500g makaronu   ze szpinakiem pappardelle
  • ·         Rukola.
  • ·         Oliwa z oliwek




Wykonanie
.Do miski wkładamy mięso mielone, ,świeżą posiekaną natkę pietruszki, łyżkę musztardy, jajko doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
Robimy nie duże kulki.Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej następnie kładziemy pulpety i obsmażamy z każdej strony.Przesmażone pulpety wykładamy na talerz.
 Na oleju na którym smażyliśmy pulpety szklimy pokrojoną szalotkę.
Grzyby drobno kroimy następnie moczymy około 30 minut  osączamy dodajemy do szalotki chwilę smażymy, następnie dodajemy szklankę wody, ziele angielskie, listek laurowy, bulion grzybowy doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Do sosu wkładamy pulpety gotujemy około 50minut
 Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu al dente
 Odcedzamy makaron, ponownie przekładamy do garnka, doprawiamy odrobiną
oliwy z oliwek.
Do makaronu dodajemy około 40 g startego sera, mieszamy.
Porcje makaronu wykładamy na talerze, na jedną porcję makaronu
nakładamy około 1-2 pulpetów. Całość polewamy sosem i przystrajamy rukolą i bazylią.

Prześlij komentarz