wtorek, 28 stycznia 2014

Orzechowiec miodownik



Ciasto które uwodzi. nie tyle smakiem, aromatem co samym wyglądem. To połączenie smaków, które większość z nas lubi. Aromat miodu przeplatający się z nutą konfitury wiśniowej uwieńczony smażonymi orzechami  polewą i czekoladą. Zadowoli każde podniebienie. Od mniejszego po większego konesera słodyczy.
Przepis pochodzi ze strony Max kuchnie.
Czas przygotowania 60  minut
składniki
ciasto
  • 1/2 kg mąki
  • 15 dag  margaryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki  miodu kurpiowskiego   prawdziwego
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
 smażone orzechy
  • 30dag  orzechów  włoskich
  • 10dag cukru
  • 2 łyżki  wody
  • 2łyżki   miodu kurpiowskiego
  • 12 dag  masła
dodatkowo
  • 2  masy  kajmakowe
  • 1 polewa  czekoladowa
  • 1/2 szkl ponczu
  • 1 słoik konfitury wiśniowej z wiśni nadwiślańskiej

wykonanie 
Do miski wkładamy przesiana mąkę sodę, mieszamy suche składniki.Do suchych składników dodajemy margarynę, miód i jajka zagniatamy ręcznie lub mikserem.
Ciasto dzielimy na pół i wykładamy w dwie formy wyłożone papierem do pieczenia.
.Przygotowanie smażonych orzechów
 Do garnka wkładamy miód, masło, wodę, cukier chwilę gotujemy dodajemy orzechy i smażymy około 7 minut.
Pierwszy placek pieczemy około 20-30 minut w 180stopniach do zarumienienia
Na drugi placek wykładamy smażone gorące orzechy .Pieczemy około 20-30 minut do zarumienienia
  Składanie ciasta, upieczone ciasto  studzimy.Placek bez orzechów nasączamy ponczem, smarujemy konfiturą wiśniową masą kajmakową, przykrywamy drugim plackiem z orzechami polewamy  polewą  czekoladową posypujemy orzechami włoskimi.
Zakończenie
Do ciasta kruchego nie dodałam cukru z uwagi na słodkie przełożenie konfiturą i masą kajmakowa. Jak ktoś lubi słodkie można dodać cukier według własnego smaku.
Prześlij komentarz