Pyszny tort czekoladowy z masą czekoladową.



Karnawał to czas spotkań towarzyskich na które możemy przygotować tort czekoladowy z masą czekoladową. Idealnie nadaje się na podwieczorek, na prezent. Ten został przygotowany na urodziny. Tort wyszedł bardzo pyszny w smaku, nie był za słodki, poezja smaku Z kawą smakował wyśmienicie

 składniki
 Biszkopt czekoladowy

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2-3 łyżeczki kakao

Krem czekoladowy

  • 1litr śmietany 30%
  • 4 szt czekolady gorzkiej
  • 2 szkl cukru pudru (nie lubię gorzkiej czekolady stąd taka ilość cukru,ale można dodać mniej cukru lub według własnego gustu)
    
    

Poncz

  • 1 szkl przegotowanej wody
  • 50ml koniaku
  • 25 ml spirytusu
  • 3-4 łyżki cukru
  • Sok z 1 cytryny

  •  Dekoracje 
  • konfitura wiśniowa


Wykonanie
Biszkopt czekoladowy
Do miski wkładamy białka, które ubijamy na sztywno Do masy białkowej dodajemy cukier, żółtka delikatnie mieszamy  Do masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao bardzo delikatnie mieszamy Masę biszkoptową wylewamy do tortownicy o wielkości 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do 160stopni,wstawiamy tortownicę z ciastem i pieczemy około 30-40 minut
Krem czekoladowy
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do miski wlewamy śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder delikatnie mieszamy Do śmietany ubitej dodajemy przestudzoną rozpuszczoną czekoladę. Delikatnie mieszamy.
Poncz 
 Do garnuszka z gorącą wodą wsypujemy cukier dokładnie mieszamy, następnie studzimy dodajemy alkohol, sok cytryny dokładnie mieszamy.
Przełożenie tortu
  Biszkopt kroimy na trzy krążki. Pierwszy krążek nasączamy ponczem, na, który wykładamy konfiturę wiśniową, przykrywamy drugim krążkiem, który nasączamy ponczem wykładamy krem czekoladowy, przykrywamy trzecim krążkiem wierzch i boki smarujemy kremem czekoladowym robimy dekoracje według uznania.

Zakończenie

Biszkopt najlepiej przygotować dzień wcześniej ułatwi nam krojenie biszkoptu na krążki

5 komentarzy:

Unknown pisze...

wygląda wręcz idealnie.
Zapraszamy także do nas-> http://kulinarnylans.blogspot.com :)

Kraina miodem płynąca pisze...

Jak pięknie ozdobiony!:) I na pewno cudownie smakuje, bo czekoladowy tort nie może nie smakować! :)

Monika pisze...

Wygląda cudnie :D Czekoladowy... mój ulubiony ;)
Pozdrawiam
www.monikoza.blog.pl

Paulina pisze...

Tort wygląda bardzo ładnie, jednak mam kilka uwag.
Naprawdę na litr kremówki dosypała Pani 2 szklanki cukru? Przecież ten tort byłby kompletnie niejadalny, nie trzeba dużej wyobraźni, żeby to stwierdzić. Nawet gorzka czekolada nie zneutralizuje takiego słodkiego ulepku.

Po drugie, ilość kremu. Czy naprawdę na taki mały tort zużyła Pani tyle kremu? Pytam z ciekawości, bo na większe torty przełożone kremem dwukrotnie i oczywiście przyozdobione zużywam maksymalnie 750 ml, a i tak zawsze coś zostaje.

Po trzecie, poncz. Takiej ilości wystarczyłoby na 3 torty. Gdyby wlała Pani wszystko, ten tort by pływał...
Czekam na odpowiedź.

Pozdrawiam,
Paulina

Kulinarne pyszności Molki pisze...

Dziękuje za pytanie,już odpowiadam.Do śmietany dodałam dwie szklanki cukru ponieważ krem ma być nie za słodki nie za gorzki.Każdy z nas ma inny smak,nie lubię kawy,czekolady gorzkiej dla mnie smak był dobry,Być może dla osób które lubię kawę,czekoladę smak może wydawać się za słodki. Tort był dość duży,dla mnie kremu było odrobinę za mało,ale myślę ze to zależy jaką warstwę daje pani kremu. Co do ponczu zawsze coś zostaje nie da się z aptekarską dokładnością przygotować poncz.Mam nadzieję ze rozwiałam Pani wątpliwości. Pozdrawiam