wtorek, 14 stycznia 2014

Tatar befsztyk tatarski



Gdzie Tatar (befsztyk tatarski) jest daniem, które pojawia się na stołach podczas wielu okazji. Jedni go uwielbiają, inni nie koniecznie. Bardziej kreatywne podanie pozwala ukazać całą majestatyczność i ponadczasowość tak lubionego i kultowego dania. Tatara najlepiej przygotować w bardzo dobrej jakości wołowiny,  powinno być świeże, pochodzić ze sprawdzonego źródła.Tatara przygotowujemy z surowego mięsa najlepiej podawać w tym samym dniu.
Przepis pochodzi ze strony Max kuchnie klik

Czas przygotowania 30 minut

składniki
  • 1/2 kg polędwicy wołowej lub ligawy  
  • 3 ogórki kiszone
  • 2  cebulki
  • kapary
  •  pieprz   czarny maggi
  • sól 
  •  jajka
  • olej rzepakowy
Wykonanie
  Mięso dokładnie myjemy siekamy lub mielimy w maszynce do mięsa.Ogórki kiszone, kapary i cebulkę kroimy w drobną kostkę.Zmieloną  wołowinę doprawiamy do smaku solą, pieprzem maggi i oliwą z oliwek wg gustu i upodobań.Bierzemy w dłoń niedużą kulkę mięsa formujemy w dłoni okrąg.Oddzielamy jajko od białka żółtko.Obok  tatara   układamy żółtko, pokrojone w kostkę  cebulkę i ogórki  i kapary.

Prześlij komentarz