czwartek, 27 lutego 2014

Deser czekoladowo wiśniowy czekoladą płynący

Czekoladowy deser z czekoladowym ganache, z wiśniami w niezwykłym wydaniu. Zaskoczy niejednego konesera tego typu słodkości. Polewając czekoladowe wieczko gorącym sosem czekolada pod nim roztopi się i zaleje wnętrze, tak aby wszystkie smaki tworzyły idealną całość.
składniki
biszkopt czekoladowy:
  •    3 jajka
  •   1/4 szkl cukru
  •   1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •   1/4 szklanki mąki pszennej
  •   1/4 szkl mąki ziemniaczanej
  •   2 łyżeczki kakao
sos wiśniowy:
  • 1/2 szkl wiśni mrożonych nadwiślanka lub świeżych nadwiślanka
  • 1/2 szkl wiśni  z wiśniówki
  • 25 ml wiśniówki
  • 1 opak cukru waniliowego
  • mielony kardamon do smaku
  • imbir do smaku do smaku
  • sok z cytryny do smaku
krem :
  • 100 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 50 g serka mascarpone
  • 1-2łyżeczki cukru pudru
  • sok z limonki
Ganache czekoladowe:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 80 ml rzadkiej śmietany kremówki 30-36%
dodatkowo:
  • 100g  ciemnej czekolady
  • kieliszek wiśniówki
  • mięta lub melisa 
Wykonanie:

 Biszkopt czekoladowy:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie partiami dodajemy cukier miksując na najwyższych obrotach. Dodajemy żółtka stale miksując. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Dno tortownicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia Jan Niezbędny i wylewamy masę biszkoptową.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 160 stopni i pieczemy ok 30-40 min lub do tzw suchego patyczka.  W wystudzonym biszkopcie foremką lub rantem wycinamy  koło ok 8 cm, a w nim mniejsze koło ok 6 cm.
sos wiśniowy:
Do garnka wkładamy wiśnie dodajemy wiśniówkę i cukier waniliowy, kardamon, imbir i sok z cytryny do smaku. Gotując redukujemy o połowę ilość płynu. Odstawiamy do ostygnięcia.
Krem:
Do miski wkładamy ser  mascarpone i ser  homogenizowany naturalny dokładnie mieszamy doprawiamy do smaku cukrem i sokiem z limonki.
Ganache czekoladowe:
Śmietanę wlewamy do garnka i podgrzewamy  wyłączając gaz w tuż przed zagotowaniem.  Posiekaną (połamaną, startą) czekoladę zalewamy gorącą śmietaną i delikatnie mieszamy. Nie możemy dopuścić do napowietrzenia mieszanki.
Czekoladowe wieczko:
Czekoladę temperujemy. Najprostszym sposobem jest temperowanie jej w mikrofali. Wsypujemy posiekaną czekoladę do miski, rozpuszczamy ją przy użyciu mocy max 800W, w kilku podejściach. Wyjmując i mieszając czekoladę co ok 20 s. Mieszamy do momentu kiedy tylko drobne kawałki czekolady będą widoczne. Wówczas wyjmujemy czekoladę z mikrofali i mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia. Na papierze do pieczenia Jan Niezbędny odrysowujemy większe koło od tego jakie wycinaliśmy z biszkoptu. Odwracamy papier na drugą stronę i cienką warstwą czekolady smarujemy nasz okrąg i wkładamy do lodówki.
Okrąg z biszkoptu ustawiamy na talerzu nasączamy go wiśniówką i wkładamy na dno wiśnie z sosem, ok ½ wysokości. Przykrywamy zastygniętym wieczkiem z czekolady i dekorujemy kremem serowym. Gorące ganache podajemy w sosjerce i po postawieniu deseru cienkim strumieniem  wlewamy je na  wieczko z czekolady.

Prześlij komentarz