poniedziałek, 10 lutego 2014

pieczeń wołowa z wolnowara




Od jakiegoś czasu w moim domu gości wolnowar,który otrzymałam od firmy Redcoon klik.  Uwielbiam przygotowywać  różnego rodzaju mięsa w głębokim tłuszczu była już kaczka,szynk  teraz przyszła pora na wołowinę. Jako pierwsze danie przygotowałam pieczeń wołową.
Wolnowar jest to urządzenie do powolnego gotowania w niskiej temperaturze.W wolnowarze możemy ugotować mięso,przygotować zupy,gulasze,sosy,bigosy zrobić konfitury.Większość urządzeń posiada termostat pozwalający na pracę w trzech trybach: niskiej mocy (LOW), dużej mocy (HIGH) oraz podtrzymywania ciepła (KEEP WARM).
Metoda wolnego gotowania jest tania,urządzenie pobiera niewiele prądu.Do gotowania i duszenia w wolnowarze nie trzeba używać dużych ilości tłuszczu,możemy wybrać tańsze gatunki mięs
Wolnowar pracuje w niskich temperaturach, nie trzeba go pilnować . Wychodząc rano do pracy można nastawić obiad po powrocie cieszyć się gotowym obiadem.


Składniki 


  • 1 kg wołowiny bez kości
  • 1 op smalec Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi 
  • 3 ziela angielskiego 
  • 3 listki laurowe 
  • 3 ziarenka jałowca
  • świeży rozmaryn 
  • sos sojowy
  • mieszanka ziół do wołowiny
  • pieprz czarny do smaku
  • sól do smaku

 Wykonanie
Mięso dokładnie myjemy, osuszamy następnie nacieramy przyprawami,skrapiamy sosem sojowym odstawiamy w chłodne miejsce na noc.Mięso obsmażyć na patelni na rozgrzanym smalcu.
Na dno wolnowara wkładamy smalec na nią kładziemy mięso wołowe,na wierzch kładziemy liście laurowe,świeży rozmaryn,ziele angielskie,jałowiec,dusić około 8 godzin w niskiej temperaturze.Pod koniec można przełożyć misę wolnowara do piekarnika nagrzanego na 200 do zarumienienia Po ugotowaniu mięso było mięciutkie,delikatne w smaku rozpływające się w ustach,ale to zasługa gotowania,duszenia w niskiej temperaturze.


Prześlij komentarz