poniedziałek, 10 lutego 2014

Pyszny królewski sernik


Królową jest wśród słodyczy, każdy sobie owej życzy. Na przekąskę, na deserek, do tornistra, na spacerek. Może gorzka być lub mleczna, ale zawsze jest bajeczna. Z orzechami lub z nadzieniem, rządzi naszym podniebieniem. Nie znać jej też nie wypada, bo to przecież CZEKOLADA! A. Szymański 
Pod każdą postacią, deserowa, mleczna czy z dodatkami smakuje wybornie. Idealnie pasuję, aby uczcić ważne wydarzenia w życiu, miło spędzić czas w fajnym towarzystwie. Jest wspaniała kiedy dzielimy się nią z ukochaną osobą. Ale prócz wersji klasycznej możemy zaszaleć i wykorzystać jej smak w innych potrawach. Tak jest dziś. Która druga połówka pogardzi takim specjałem? Macie moje słowo, że żadna!


Składniki 
  • 1/1/2szkl mąki
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 120 g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy Dr Oetker
  • 2 żółtka
Masa serowa
  • ½ kg sera białego 3 krotnie mielonego
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl cukru
  • 50g masła
  • 1 budyń waniliowy Dr Oetker
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego  Dr Oetker
  • dekoracje 
  • glassage czekoladowa
  • dekoracje z dr Oetkera 


 Wykonanie 

Ciasto. 
Do miski wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Dodajemy pokrojone zimne masło/margarynę i wszystko razem siekamy. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię spożywcą i odkładamy na pół godziny do zamrażarki.
 Masa serowa:
 W garnku roztapiamy masło/margarynę i odstawiamy do wystudzenia. Do miski wsypujemy cukier, cukier waniliowy, dodajemy żółtka i ucieramy na puszysta masę. Dodajemy ser, aromat pomarańczowy, przestudzone masło i budyń. Wszystko dokładnie mieszkamy. W drugiej misce ubijamy białek na sztywno i dodajemy do masy serowej delikatnie mieszając szpatułką na jednolitą masę. Tortownicę o średnicy 20cm wyłożoną papierem do pieczenia wylepiamy ciastem kruchym i wylewamy na nie masę serową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 1 godzinę. Na przestudzony sernik wylewamy glassage czekoladowy dekorujemy według uznania.

 



Prześlij komentarz