Pulpety mięsne podane na sałacie z sosem czosnkowym

Wczoraj wspominałam o moim udziale w projekcie związanym ze spożywaniem wieprzowiny przez Polaków.Przeciętnie w ciągu roku zjadamy około 41 kg wieprzowiny,dużo czy mało ? Odpowiedzi szukajcie u Siebie. A wiele ciekawych informacji znajdziecie  na stronie projektu klik
Wiosna na dobre się zadomowiła, moja propozycja będzie wiosenna. Kulki mięsne zna sałacie rzymskiej  z sosem czosnkowym. Danie jest bardzo lekkie, robi się szybko, szczególnie polecam osobom które liczą kalorie


składniki :
  • 500g mięsa wieprzowego z szynki lub łopatki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • świeży tymianek
  • jajko
  • Sól do smaku 
  •  Pieprz do smaku
  • Sałata rzymska
  • Pomidory koktajlowe
  • Cebula czerwona
  • Świeży tymianek
  • Świeża bazylia
  • Rzodkiewki
  • Sos czosnkowy 
  • 1 ząbek czsonku
  • 1 mały jogurt grecki 
  • sól,pieprz do smaku 
Wykonanie
.
Wykonanie
.Do miski wkładamy mięso mielone, ,posiekany tymianek , łyżkę musztardy, jajko doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
Robimy nie duże kulki. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej następnie kładziemy pulpety i obsmażamy z każdej strony. Przesmażone pulpety wykładamy na talerz.
sos
Do jogurtu dodajemy rozgnieciony czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i sokiem z cytryny.
Na talerzu układamy porwaną sałatę, dodajemy pokrojone pomidory koktajlowe, rzodkiewki, cebulę na wierzch kładziemy kulki mięsne. Podajemy z sosem czosnkowym 





Prześlij komentarz