Pyszny tort czekoladowy z bitą śmietaną.



Przygotowując rożnego rodzaju  na różnego rodzaju uroczystości mamy nadzieję ze nasze dzieło będzie smakowało gościom.Pewniakiem na każdej uroczystości zawsze jest tort, który nie ma w sobie równych.Trudno jest się oprzeć, pokusie zjedzenia czekoladowego tortu,z masą wiśniowa,wiśniówką i bitą śmietaną. Dla mnie jest to idealne połączenie"niebo w gębie"Jest to jeden z moich ulubionych tortów, który przygotowałam na urodziny.Goście byli zachwyceni,smakiem wyglądem,był pyszny:) Jedyną wadą było szybkie zniknięcie ze stołu :)
Składniki:
 Biszkopt czekoladowy:

  •     6 jaj
  •     1 szklanka cukru kryształu
  •     1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •     3/4 szklanki mąki pszennej
  •     2-3 łyżeczki kakao

Masa wiśniowa

  •     150ml kompotu z wiśni nadwiślanka
  •     1 budyń śmietankowy
  •     1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  •     50ml likieru wiśniowego
  •     350g wiśni świeżych lub mrożonych

Masa śmietanowa:

  •     700ml śmietany kremówki (30%)
  •     250g sera mascarpone
  •     Ok 3-4 łyżki cukru pudru (lub więcej do smaku)
  •     4 smietan fix
  •     poncz wiśniowy
Glacage czekoladowe
  • 180g wody
  • 300g cukru
  • 250g glukozy
  • 100g kakao
  • 200g śmietany 34%
  • 25g żelatyny

Dekoracje
  •     Dekoracje czekoladowe
  •     Perełki złote
  •     Wiśnie kandyzowane.

Wykonanie:

Biszkopt
Białka ubijamy na sztywno,dodajemy cukier i żółtka, delikatnie mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy przesianą mąkę  z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy. Do masy jajecznej dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia(samo dno) wstawiamy do nagrzanego piekarnika 170 stopni na około 30-40 minut.
Masa wiśniowa.
Wszystkie składniki masy wiśniowej dobrze wymieszać (oprócz wiśni),zagotowujemy dodajemy budyń i mieszamy do zgęstnienia(konsystencja kisielu)Na sam koniec dodajemy wiśnie, mieszamy delikatnie.
Masa śmietanowa.
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec  ubijania dodajemy cukier puder zmieszany ze śmietan fixem i małymi porcjami ser mascarpone.
 glacage czekoladowe_ przepis pochodzi z warsztatów czekoladowych Piotra Chylareckiego
Namoczyć żelatynę w 90g wody.Przesiać kakao.Zagotować wodę,śmietanę i 90g wody dodać syrop glukozowy,kakao.Do ciepłej masy podać namoczoną i rozpuszczoną żelatynę,dobrze wymieszać,przesiać.Schłodzić 24h przez użyciem.Przed użyciem rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej do 30 stopni C 


Wykonanie tortu:
Przekroić  biszkopt na trzy krążki. Pierwszy nasączyć ponczem wiśniowym wylać na niego masę wiśniową i wyłożyć bitą śmietanę.Przykryć drugim krążkiem nasączyć ponczem, bita śmietana, kolejny krążek bita śmietana lekko przyciskając Tort obłożyć cienką warstwą kremu wstawić do schłodzenia do lodówki. Na tort oblewamy glasage czekoladowym, robimy dekoracje według uznania.
Smacznego

Prześlij komentarz