Pyszny tort czekoladowy z kremem śmietanowo- serowym.

Chcesz zachwycić swoich gości i rodzinę,a może chcesz przygotować wyjątkowy tort na specjalną okazję?Mam dla Ciebie propozycję pyszny tort czekoladowy z masą śmietanowo-serową i ganache czekoladowym,który jest arystokrata wśród domowych wypieków.Mały kawałek tortu czekoladowego podany do kawy lub herbaty to  ukoronowanie naszych gości.Idealny dobór składników podkreśla smak czekolady,sera i śmietany tort rozpływa się w ustach.Smaki się wzajemnie uzupełniają,jednym słowem strzał w dziesiątkę:)
Składniki
Biszkopt czekoladowy
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr.Oetker
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2-3 łyżeczki kakao.

Ganache czekoladowe:

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 240 ml rzadkiej śmietany kremówki 30-36%

krem śmietanowo-serowy

  • 250g mascarpone
  • 500g sera Dr.Oetker
  • 250g śmietany kremówki30%
  • 1 śmietan fix Dr.Oetker
  • 2-3 łyżki cukru pudru do smaku
  • 1 łyżka żelatyny Dr.Oetker
  • aromat waniliowy Dr.Oetker 

Krem czekoladowy:

  • 1 kem czekoladowy Dr.Oetker
  • 300ml mleka
  • dekoracje Dr.Oetker.

Wykonanie
Biszkopt czekoladowy:
Do miski wkładamy białka,które ubijamy na sztywno i dodajemy cukier,żółtka. Do masy jajecznej dodajemy przesianą  mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i  bardzo delikatnie mieszamy. Masę biszkoptową wylewamy do tortownicy o wielkości 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 160stopni i pieczemy około 30-40 minut.
Ganache czekoladowe:
Śmietanę wlewamy do garnka i podgrzewamy wyłączając gaz tuż przed zagotowaniem. Posiekaną (połamaną, startą)czekoladę zalewamy gorącą śmietaną i delikatnie mieszamy. Nie możemy dopuścić do napowietrzenia mieszanki.Odstawiamy do wystudzenia.
Krem śmietanowy:
Żelatynę namoczyć w zimniej wodzie. Po napęcznieniu wkładamy do mikrofali na około 20 sekund w celu rozpuszczenia. Do miski wlewamy mocno schłodzoną śmietanę i ubijamy pod koniec dodajemy śmietan fix wymieszany z cukrem pudrem. Do drugiej miski wkładamy ser mascarpone i ser twarogowy Dr.Oetker, aromat śmietankowy dokładnie  mieszamy i dodajemy ubitą śmietanę. Dolewamy rozpuszczoną żelatynę i delikatnie łączymy wszystko ze sobą.
Składanie tortu:
Biszkopt dzielimy na kilka blatówNa paterę kładziemy pierwszy blat czekoladowy na niego wykładamy krem serowy i  przykrywamy drugim blatem, na który wykładamy ganach czekoladowe, przykrywamy blatem czekoladowym, krem serowy, który przykrywamy blatem biszkoptu czekoladowego, czynność powtarzamy do ostatniego blatu czekoladowego. Cały tort smarujemy kremem czekoladowym. Na środek tortu wykładamy ganache czekoladowe dekorujemy ażurkami  czekoladowymi Dr. Oetker.
Smacznego :)



Prześlij komentarz