Wiosenny pyszny lekki sernik

Wiosna w kalendarzu pojawi się za już kilka dni,  w sercu  trwa od dawna.Dziś mam dla Was sernik wiosenny przygotowany męską dłonią (ale pod nadzorem kobiecego oka) . Nie taki jednak diabeł straszny jak  go malują! Szanowni Panowie ten pyszny,delikatny i lekki jak puch sernik możecie przygotować dla swoich dam. Będzie to niebanalny prezent z okazji nadejścia wiosny!


  •  150 g masła lub margaryny
  • 150 herbatników
  • 50g orzechów mielonych laskowych
  • 1 łyżka kakao
  •  2 łyżki cukru pudru
 
masa serowa
 
  •  400ml jogurtu naturalnego
  • 500g sera homogenizowanego chudego
  •  200g sera mascarpone
  • 1/2 opakowania żelatyny Dr. Oetker
  • 1 szkl cukru pudru (lub mniej do smaku)
  • 2 cukry waniliowe Dr.Oetker
  • 1/2 łyżeczki wanilii w proszku
  • Sok z jednej cytryny
 
Dodatkowo
 
  • 2 galaretki porzeczkowe
  • 1 galaretka w kolorze różowym
  • 1 szt polewa z białej czekolady Dr.Oetker
  • Dekoracje  Dr.Oetker
  • sezonowe owoce
 
 

Wykonanie 
Sernikowy spód.
Do miski władamy  herbatniki, miksujemy na pyłek,dodajemy cukier puder kakao dokładnie mieszamy. Margarynę rozpuszczamy i dodajemy do ciastek i mieszamy, aż powstanie jednolita masa którą wylepiamy dno tortownicy. Tortownicę wkładamy do zamrażarki na około 30 minut.Przygotowujemy galaretki według przepisu w min ilości wody Do miski wkładamy ser homogenizowany, mascarpone, jogurt, cukier puder,cukier waniliowy, wanilię, sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy.Do oddzielnej miseczki wsypujemy żelatynę dodajemy zimnej wody mieszamy pozostawiamy do napęcznienia. Wstawiamy do mikrofali na 30 sek i mieszamy do rozpuszczenia ( w razie potrzeby wstawiamy ponownie i mieszamy). Do masy serowej wlewamy żelatynę mieszamy. Powstałą masę dzielimy na trzy Do pierwszej dodajemy galaretki z czarnej porzeczki, do drugiej różową trzecia pozostaje biała.  Do wyjętej tortownicy wylewamy  masę serową z galaretka  porzeczkowa wstawiamy na chwilę do zamrażarki, kiedy delikatnie się zetnie wlewamy na nią masę różową. Tortownica znów wędruje do zamrażarki i wylewamy masę białą. Wstawiamy w zimne miejsce, aby całość się ścięła.  Kiedy sernik jest gotowy polewamy polewa z białej czekolady robimy dekoracje według własnego upodobania

.

6 komentarzy:

Unknown pisze...

ale bym zjadła kawałek takeigo serniczka:)

Takietampichcenie pisze...

pyszotka i taki kolorowy :)

Unknown pisze...

Mimo, że nie przepadam za sernikiem, to ten wygląda naprawdę zachęcająco ;)

kulinarna148 pisze...

Zachęcający ten sernik, pięknie wygląda, super ta patera.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

Anonimowy pisze...

Widziałam ten sernik w galerii konkursowej Dr. Oetkera. A już myślałam,że ktoś ukradł Pani paterę i karteczkę z odręcznie napisanym tytułem konkursu :)

Unknown pisze...

Super wygląda muszę wypróbować:)