piątek, 25 kwietnia 2014

Domowa wiejska kaszanka

Nie ma to jak domowa wędlina dziś kolejny przepis na pyszną kaszankę z kaszy gryczanej.W mojej rodzinie robi się ją od lat,robił mój Dziadek, robią  Wujkowie a teraz przyszła pora na mnie.Ten rodzaj wędliny pojawia się przy okazji tzw "świniobicia" jest to jeden z fajniejszych dni w roku. Kaszankę przygotowujemy z bardzo świeżych produktów. Możemy  ją jeść na wiele sposobów na zimno,na gorąco z wody,smażoną, grillowaną. Pyszna jest z różnymi dodatkami. Dziś podzielę się przepisem jak zrobić domową kaszankę,która jest w smaku genialna,pikantna, idealna jak dla mnie. Sezon grillowy rozpoczyna się polecam wcześniej przygotować kaszankę,która idealnie sprawdzi się  na grillu.
Składniki 
  • 2kg mięsa z głów wieprzowych 
  • 2 kg podgardla.
  • 1/2 kg różnych podrobów (wątróbka,skórki wieprzowe)
  • 2 1/2 litra krwi
  • 2 1/2 kg kaszy gryczanej
  • 26 dag soli
  • 2 dag pieprzu  ja daję trochę więcej lubię pikantną
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 dag majeranku  Kamis
  • 1/2 dag ziela angielskiego  Kamis
  •  grube jelita wieprzowe.

Wykonanie 
Mięso dokładnie myjemy następnie gotujemy. Mięso z głów i podgardle kroimy w drobną kostkę, pozostałe składniki mięsne mielimy w maszynce do mięsa  o średnicy otworów 3-4 mm. Kaszę wypłukać w zimnej wodzie, następnie ugotować na  sypko w rosole. Do kaszy dodajemy przecedzoną krew.Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, dodajemy przyprawy dokładnie wszystko mieszamy.Nadziewamy dość luźno w jelita końce zawiązujemy.Kaszankę wkładamy do wrzącej wody i parzymy około 45 minut w temperaturze 85 stopni C. Po zaparzeniu kaszankę wkładamy do zimnej wody na około 5 minut,następnie układamy na drewnianej desce.

Prześlij komentarz