Domowy wiejski salceson-rolada mięsna

   Mam słabość do domowych wędlin, które zawsze wygrają z tymi ze sklepu. Nie ma to jak domowy wybór tym razem zrobiłam pyszny domowy wiejski salceson niektórzy nazywają go rolada mięsną.Smak,aromat "niebo w gębie" Z kromką wiejskiego chleba nic więcej do szczęścia nie potrzeba.Dla mnie numer jeden.

Składniki

  •      2 golonki  wieprzowe około 3-4kg
  •     1poledwica wieprzowa
  •     1 ozorek 2 nóżki wieprzowe
  •     0,5 kg  skórek  od słoniny  -można zastąpić dwiema nóżkami.
  •     Przyprawy  na 5 kg mięsa
  •     1,5 dag pieprzu Kamis
  •     1dag ziela angielskiego   Kamis
  •     5 liści  laurowych  Kamis
  •     12 dag soli
  •     3-5 ząbków czosnku.
Sposób  wykonania
Surowce mięsne opłukać w zimnej bieżącej wodzie zalać gorąco woda i parzyć  wraz z przyprawami w temp 85-90 stopni ,gotować bardzo powoli jak na galaretkę z nóżek do  miejskości aż mięsko  będzie łatwo  odstawać od kości.Pokroić mięsko w duże kawałki .Polędwice i ozorka zostawić w całości.Rosół przecedzić .Napełnić osłonkę mięsem ,polędwicą ,ozorkiem zalać rosołem ,dobrze zawiązać  osłonkę.Włożyć salceson  do prawie wrzącej wody,parzyć w temperaturze 8o-85  stopni przez około 2 godziny .Wyjąć z wody ułożyć   na desce po 30  minutach  przycisnąć druga deska ,obciążyć wynieść do chłodnego pomieszczenia,pozostawić  do  całkowitego  wystudzenia.
Smacznego
Prześlij komentarz