Serowa rolada z jajkami

 W Wielkanoc wszystko smakuje inaczej,bardziej odświętnie,którego  smaku nie da się odtworzyć w ciągu całego roku.To jest magia świąt na które czekamy cały rok. W święta wielkanocne najczęściej przygotowujemy barszcz  biały z chrzanem,kiełbasą i jajkami, pasztet z żurawiną,mazurki,baby i  jajka które podaje  inaczej jak zwykle,które królują na naszych stołach. Nie ma przesady w stwierdzeniu możemy je łączyć prawie ze wszystkimi dodatkami, mięsem, rybami,warzywami, owocami,serami. W wyniku połączenia składników powstała pyszna rolada jajeczna, która ozdobi wielkanocny stół, będzie pyszną  jedną z mniej kalorycznych przystawek na  świątecznym stole. Połączenie jajek,warzyw i sera okazało się strzałem w dziesiątkę. Rolada wyszła delikatna, lekka, kolorowa i pyszna w smaku. Dla mnie genialne połączenie, które serdecznie Wam polecam.

składniki
  • 50 dag sera białego
  • 20dag pleśniowego sera
  • 20dag masła
  • 200ml śmietany
  • 4 jajka
  • 1 szkl mini marchewek
  • 1 szkl groszku mrożonego lub konserwowego
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki chrzanu
  • sok z cytryny
  • sól
wykonanie.
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości zimnej wody. Wszystkie składniki twaróg,ser pleśniowy,masło i śmietanę wkładamy do malaksera,miksujemy aż masa będzie jednolita. Przekładamy do miski, dodajemy rozpuszczoną żelatynę.
Warzywa kroimy w drobną kostkę,dodajemy groszek,mini marchewki,czosnek pokrojony dokładnie mieszamy. Do masy serowej dodajemy warzywa staranie mieszamy.Podłużną formę wykładamy folią spożywczą, na dno wykładamy cześć serowej masy,na niej położyć ugotowane na twardo jajka,przykryć pozostałą masą wyrównać.Schłodzić w lodówce.
Prześlij komentarz