Chrupiące skrzydełka z grilla z owocami podawane z dipem pomarańczowo-ananasowym na bazie oleju rzepakowego.


 Sezon na grillowane w pełni z czego bardzo się cieszę. jest to jedna z ulubionych form obróbki termicznej produktów.Potrawy przygotowane w ten sposób są zdrowe,dietetyczne,smakują wyjątkowo.

Tradycyjnie przygotowałam danie z jednym z moich ulubionych składników ze skrzydełkami,dołożyłam kilka składników i powstało pyszne danie. jednym z nich był,  olej rzepakowy  jest naturalnym źródłem kwasów omega ponieważ jest bardzo zdrowy i jest moim przyjacielem w kuchni.

Skrzydełka wyszły genialne w smaku w połączeniu z dipem owocowym to poezja smaku.
Składniki:
  • 12 skrzydełek drobiowych 
  • 1 pomarańcza
  • 1 puszka ananasów w puszce
Marynata miodowa:
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżkioleju rzepakowego
  • 1 cytryna
  • 6 łyżek soku ananasowego
  • 1 pomarańcza
  • szczypta chilli
  • otarta skórka z 1cytryny.
Dip pomarańczowo-ananasowy
  • 3krążki ananasa z puszki
  • 1sok z pomarańczy
  • 1łyżeczka cukru brązowego
  • 1sok z limonki
  • kardamon
  • pieprz biały  Kamis do smaku

Wykonanie: Marynata miodowa: Wyciśnięty sok z cytryny i pomarańczy wlewamy do miseczki, dodajemy pozostałe składniki marynaty i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Skrzydełka układamy na jednorazowej tacy do grilla i polewamy marynatą. Na rozgrzanym grillu stawiamy tacę ze skrzydełkami pieczemy, aż będą chrupiące (około 20 minut). W czasie pieczenia obracamy je i polewamy marynatą. Pod koniec grillowania na skrzydełkach układamy krążki ananasa i grillujemy kilka minut. Pomarańczę dokładnie myjemy następnie kroimy na cząstki grillujemy kilka min z każdej strony.

Dip pomarańczowo-ananasowy: Do wysokiego naczynia wkładamy 2 krążki ananasa, dodajemy sok z pomarańczy i cukier. Wszystko dokładnie miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku. Jeden krążek ananasa kroimy w drobną kostkę i dodajemy do sosu. Skrzydełka podajemy z grillowanym ananasem, pomarańczą i dipem pomarańczowo- ananasowym.
Prześlij komentarz