Fotografia żywności od kuchni Teri Campbell

Na rynku polskim ukazała się trzecia książka o fotografii żywności od kuchni autorstwa Teriego Campbell wydawnictwa Galaktyka którą można kupić w księgarni Internetowej Gandalf   /fotografia-zywnosci-od-kuchniAutor zawodowo zajmuję się fotografią żywności, realizuje sesje dla restauracji i fast food na świecie.
Nazywamy jest mistrzem oświetlenia. W porównaniu z poprzednimi jakie są na rynku, fotografia żywności od kuchni różni się.Autor zakłada, ze czytelnik posiada podstawą wiedzę na temat aparatów,sprzętu,ustawiań,kompozycji itp. Podstawowych informacji na temat fotografii nie znajdziemy. 
Książka polecana jest dla osób posiadających podstawową wiedzę na temat fotografii,dla zaawansowanych.czytelników. Początkujący czytelnicy  mogę mieć problem ze zrozumieniem porad przekazanych przez autora.
Książka została podzielona na 12 rozdziałów, każdy rozdział to jedno zlecenie.
Pierwszy rozdział- krewetki po kreolsku,kanapki po-bay i beignety
Drugi rozdział-Kulki lodowe i koktajle mleczne.
Trzeci rozdział-Czy mogę zaproponować coś do picia?
Czwarty rozdział- Pizza,stromboli i ciągnący się ser
Piąty rozdział-Niech wygląda jak w świetle dziennym
Szósty rozdział-Czekolada, cukierki i ciasteczka.
Siódmy rozdział- Hamburgery i frytki
Ósmy rozdział- Fotografowanie żywności na opakowaniu
Dziewiąty rozdział- Zaloty do pieczonego kurczaka i ziemniaczanych łódeczek
Dziesiąty rozdział-Miód, herbata i bourbon
Jedenasty rozdział- Stek i ziemniaki z grilla
Dwunasty rozdział- Batoniki Airheads, kuleczki hushpuppy i kawa


Teri Campell realizując sesję fotograficzną dla różnych klientów wprowadza nas w tajniki przygotowania sesji. Mamy podane cele każdej sesji, pojawiające się problemy w trakcie jej realizowania, na dodatkowym zdjęciu pokazuje także plany zdjęciowe.Autor do każdego rozdziału narysował schemat rozmieszczenia oświetlenia podczas fotografowania żywności, potraw

Porównując tę książkę do dostępnych na rynku różnice są zbyt widoczne.W fotografii żywności od kuchni autor dzieli się profesjonalnymi radami dzięki, którym nasze zdjęcia nabiorą nowego wyrazu. Teri Campell omawia pracę z dyfuzorem, z lampami błyskowymi, ekranami odbijającymi, jak stworzyć dobre obrazy.Autor omawia stosowane przez siebie techniki edycji obrazu w Adobe Camera Raw i Adobe Photoshop.

Dla mnie jest to świetny podręcznik, do którego wracam często, nie sposób wszystko zapamiętać.W książce znajdziemy bardzo dużo wiedzy teoretycznej i praktycznej, schematy mogą być wspaniałą ściągawką podczas sesji fotograficznej w domowym studiu lub sesji u zleceniodawcy.
Polecam fotografię żywności od kuchni dla blogerów, fotografików,osób, które interesują się fotografią.
Księgarnia Gandalf przygotowała dla klientów rabat 8% . Myślę ze warto skorzystać z tej promocji. Księgarnia posiada w swojej ofercie wiele książek po atrakcyjnych cenach,ciekawą ofertą są bony podarunkowe, które możemy oferować naszym bliskim. Bardzo szybka realizacja,świetny kontakt.
Dziękuję księgarnia Gandalf za książkę, która w mojej bibliotece leży na honorowym  miejscu









.


Prześlij komentarz