środa, 28 maja 2014

Grillowana golonka w piwie z warzywami z olejem rzepakowym

Grillowana golonka w piwie/ golonka po bawarsku to ulubione danie wielu Polaków, a w szczególności mężczyzn i niektórych kobiet,którą przygotowałam na niedzielny obiad.Danie przygotowałam z wykorzystaniem oleju rzepakowego który,jest naturalnym źródłem kwasów omega ponieważ zdrowy, bez charakterystycznego zapachy,jest numer jeden w mojej kuchni. Rodzina była zachwycona, smakiem,soczystością a  jednocześnie bardzo chrupiącą skórka.Genialna w smaku.


Składniki 
  • 5szt  golonek przednich 
Marynata
  • 1 litr piwa
  • 3 ząbki czosnku Kamis
  • 2 łyżki suszonego tymianku Kamis
  • 2 łyżki majeranku Kamis
  • 5 liści laurowych Kamis
  • 2  łyżeczki soli Kamis 
  • 1 łyżeczka pieprzu
Dodatkowo
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 3 cebule
  • ziemniaki 
  • olej rzepakowy.
wykonanie
 Golonkę opalamy nad palnikiem gazowym,myjemy następnie osuszamy. Do miseczki wkładamy wkładamy wszystkie składniki marynaty. Mieszanką przypraw nacieramy golonki,przekładamy do garnka zalewamy piwem,tak, by golonki były przykryte. Ostawiamy na noc. Następnego dnia golonki gotujemy do miękkości na małym ogniu,po około godzinie dodajemy warzywa gotujemy jeszcze 30 minut. Grubą folię aluminiową składamy na pół,smarujemy olejem rzepakowym przekładamy  golonkę delikatnie polewamy sosem z gotowania zawijamy szczelnie.Możemy zawinąć dodatkowym arkuszem folii aluminiowej. Tak przygotowane golonki kładziemy na ruszcie grilla i pieczemy do miękkości i chrupiącej skórki. Wyjmujemy gotowane warzywa układamy na ruszcie do grilla na kilka minut.
Prześlij komentarz