Pałki z kurczaka na grzankach czosnkowych z dipem paprykowym z olejem rzepakowym

Grillowane to ulubione zajęcie Polaków spędzających letnie popołudnia i weekendy na świeżym powietrzu. Bohaterem programu jest grill i przygotowanie na nim potrawy.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY z aktywnym linkiem www.layman.pl/bitwa-na-przepisy 

Ważne jest by odchodzić od tradycyjnych potraw,dziś przygotowałam pałki z kurczaka na grzankach czosnkowych z dipem paprykowym na bazie oleju rzepakowego. A dlaczego ??Olej rzepakowy  jest naturalnym źródłem kwasów omega ponieważ zdrowy, bez charakterystycznego zapachy,jest numer jeden w mojej kuchni.

Składniki:
  • 4 pałki z kurczaka Nasz kurczak
Glazura cytrusowa:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1łyżka brązowego cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 szk oleju rzepakowego
  • 2ząbki czosnku
Grzanki:
  • 4 kromki chleba
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz Kamis do smaku 
Dip paprykowy:
  • 1 papryka czerwona
  • olej rzepakowy/ oliwa z oliwek.
  •  1 ząbek czosnku
  • sól,pieprz Kamis do smaku

Wykonanie: Pałki z kurczaka układamy na tacce do grillowania, stawiamy na ruszcie grilla i pieczemy około 30 minut. Pałki z kurczaka kilkakrotnie smarujemy glazurą cytrusową i obracamy, żeby równomiernie się upiekły. Grzanki czosnkowe:
Kromki chleba układamy na ruszcie grilla, pieczemy do zarumienia. Następnie obranym ząbkiem czosnku nacieramy gotową grzankę.


Dip paprykowy: Umytą paprykę zawijamy w folię aluminiową i układamy na ruszcie grilla. Po upieczeniu zdejmujemy skórkę z papryki, dodajemy oliwę z oliwek miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku czosnkiem i białym pieprzem. Nóżki podajemy na grzankach czosnkowych z dipem paprykowym.
Prześlij komentarz