czwartek, 15 maja 2014

Roladki z piersi kurczaka z dodatkiem oleju rzepakowego z purre z selera w sosie wiśniowym.

 Weekend przed nami, sezon na grilla trwa na blogu pojawi się więcej przepisów z wykorzystaniem grilla i zdrowych produktów.  Dziś pierwsze połączenie oleju rzepakowego z drobiem.Dlaczego ?  Kurczak zalicza sie do zdrowych produktów, jest niskokaloryczny.Olej rzepakowy  jest naturalnym źródłem kwasów omega ponieważ  od dawna gości w mojej kuchni,dzięki temu z rodziną utrzymujemy stały poziom cholesterolu we krwi.  Roladki w połączeniu z purre z selera z sosem wiśniowym wzajemnie uzupełniały się smakiem.Danie jest pyszne,dietetyczne, idealne na popołudnie przyjęcie.

Składniki:
  • 1 pierś z kurczaka Nasz kurczak
  • 2-3 plastry szynki szwarcwaldzkiej
  • 2 łyżki sera pleśniowego niebieskiego
  • 2 łyżki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • olej rzepakowy 
  • sól Kamis
  • pieprz Kamis
  • przyprawa do grilla
Puree z selera:
  • 3 średniej wielkości selery
  •  1 łyżka masła
  •  500 ml mleka
  •  sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa do smaku
 sos wiśniowy:
  •  2 szkl wiśni z wiśniówki lub wiśni mrożonych
  • 4 łyżki  miodu,
  • 4 goździki,
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz   Kamis do smaku

Wykonanie:
Roladki z piersi kurczaka:
Pierś z kurczaka  myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem lekko rozbijamy. Posypujemy solą i pieprzem. Do miseczki wkładamy ser, masło i posiekaną
pietruszkę  doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz świeżo zmielonym pieprzem. Na desce układamy plastry
szynki parmeńskiej na to pierś z kurczaka  i układamy farsz serowo-ziołowy.  Roladę dokładnie zwijamy spinamy wykałaczkami.
Gotowe roladki układamy na tackach do grillowania, delikatnie skrapiamy olejem rzepakowym i  stawiamy ją  na rozgrzanym ruszcie od grilla. Roladki grillujemy
około 15-20 minut co jakiś czas obracając i skrapiając olejem.
Puree z selera:
Do garna wkładamy obrane pokrojone selery , które zalewamy  mlekiem i dodajemy kilka kropel cytryny (aby zachowały  ładny kolor). Gotujemy do
miękkości i  przekładamy do miski, dodajmy masło, gałkę muszkatołową, imbir, pieprz biały, sól  i dokładnie miksujemy
blenderem .  Możemy dodać odrobinę  mleka w którym gotował się seler jeśli będzie za gęste.
Sos wiśniowy:
Do rondla, dodajemy wiśnie, wino, miód, goździki, cynamon. Doprowadzamy do wrzenia i redukujemy jego ilość.  Zagęszczamy łyżeczką mąki
ziemniaczanej, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Roladki podajemy z purre z selera z sosem wiśniowym
Prześlij komentarz