poniedziałek, 16 czerwca 2014

Carpaccio z buraków i sera korycińskiego

W wielu kuchniach buraki są mało popularne, nie doceniony jest ich smak, jego wartości.Jedną z moich propozycji podania buraka w formie przystawki jest carpaccio z buraka, które smakuje wybornie i  zdobi stół podczas przyjęcia. Do przygotowania carpaccio z buraka z serem korycińskim wykorzystałam składniki, które oznaczone są "trzy znaki regionu". A co t znaczy są to produktu charakterystyczne dla danego regionu.
Składniki 
  • 2 buraki 
  • 5 dag sera korycińskiego 
  • 2 łyżki oleju rydzowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • rukola 
  • sól do smaku 
  • pieprz do smaku.
Wykonanie
Buraki dokładnie myjemy,owijamy w folię aluminiową wkładamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni.  Pieczemy do miękkości około godzinę. Buraki studzimy, obieramy ze skórki i mandoliną tniemy na cienkie plasterki..
Sos
Olej rydzowy wymieszać z octem balsamicznym doprawić do smaku
Plastry buraków układamy na talerzu posypujemy serek korycińskim, skrapiamy sosem robimy dekoracje z młodych listów rukoli, świeżo mielonym pieprzem kolorowym 


Prześlij komentarz