Minitartinki z jabłkami

Nie ma nic przyjemniejszego,niż pogawędka przy filiżance kawy lub herbaty.Warto podać domowe tartinki z musem jabłkowym   Ciasto kruche przygotowane na bazie oleju rzepakowego dzięki temu ciasto jest bardziej elastyczne, łatwiej je wyrobić i przygotować różne wzory.Olej rzepakowy  jest naturalnym źródłem kwasów omega ponieważ zdrowy, bez charakterystycznego zapachy,jest numer jeden w mojej kuchni.Upieczone w dużej blaszce, czy w małych foremkach zawsze będą smakowały naszych gościom i bliskim.
składniki
  • 20 dag mąki
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko 
  • aromat waniliowy
  • 5 dag cukru brązowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • 1 słoik musu jabłkowego z jabłek grójeckich domowego.

wykonanie
Do misy robota wkładamy mąkę,cukier,cukier waniliowy, jajko, masło,aromat wlewamy olej wyrabiamy na gładkie ciasto kruche elastyczne.Zawijamy w folię wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
 Ciasto rozwałkowujemy wycinamy z niego 4 duże kółka. Foremki smarujemy masłem wykładamy kółkami. Spody z ciasta nakłuwamy na które wykładamy mus z jabłek. Ciasto ponownie zagniatamy rozwałkowujemy tniemy, na cienkie paski, z których robimy kratkę. Przykrywamy naszą tartinkę kratką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 170 stopni około 20 minut

Prześlij komentarz