Pieczona perliczka podana z grillowanym selerem, glazurowaną marchewką i chipsem jabłkowym z wykorzystaniem oleju rzepakowego

 W ramach czyszczenia zamrażalki znalazłam perliczkę, którą bardzo lubię.Nie mogło być inaczej jak przygotować perliczkę z selera,karmelizowaną marchewką i chipsem jabłkowym na bazie oleju rzepakowego, który jest genialny do smażenia,sałatek.Olej rzepakowy  jest naturalnym źródłem kwasów omega ponieważ zdrowy, bez charakterystycznego zapachy,jest numer jeden w mojej kuchni.Gorąco polecam.Perliczka wyszła pyszna, delikatna soczysta.Grillowany seler to petarda.
składniki
  • 1perliczka
  • olej rzepakowy
  • miód
  • marchewka
  • seler  
  • pomidorki koktajlowe
    groszek zielony
  • jabłko grójeckie
 Glazurowana marchewka
1 marchewka
olej rzepakowy
miód krup
Marynata do perliczki
  • 3 łyżki miodu kurpowskiego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki musztardy
  • 1cytryna
  • 6 łyżek soku ananasowego
  • szczypta chilli
wykonanie
Marynata
Wycisnąć sok z cytryny wlać do miseczki, dodać olej rzepakowy,miód,musztardę,sos ananasowy i wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do tak przygotowanej marynaty władamy perliczkę i, zostawiamy na dwie godziny w chłodnym miejscu. Do garnka rodzinnego Deliamano lub patelni głębokiej ceramicznej wlewamy trzy łyżki oleju rzepakowego następnie na gorący tłuszcz wkładamy perliczkę smażymy około 1,5 godziny. odwracając co jakiś czas na drugą stronę.
Patelnie grillową rozgrzewamy wlewamy łyżkę oleju rzepakowego wkładamy pokrojony seler z każdej strony,doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Jabłko dokładnie myjemy następnie w piekarniku robimy chipsy
glazurowana marchewka.
Marchewkę dokładnie myjemy,oczyszczamy  wkładamy do żaroodpornego naczynia,polewamy olejem rzepakowym  pieczemy 15-20 minut, następnie smarujemy miodem i pieczemy około 10 minut w 180 stopniach


Prześlij komentarz