Pierś z kaczki na pieczonych ziemniakach z karmelizowanymi jabłkami z sosem wiśniowym

Kaczka, a w szczególności pierś z kaczki jest jednym z moim ulubionych mięs, które często goszczą na moim stole.Powodów jest kilka o jednym już wspomniałam, drugi moje danie na bazie piersi z kaczki wygrało konkurs "Warszawa od kuchni" sentyment :) klik Danie wygrało jednogłośnie,zostało przygotowane z polskich składników, było perfekcyjnie z pewnym "ale" Do końca życia chyba zapamiętam do dekoracji należy zawsze  używać polskich ziół, a nie bazylii . Dlatego do końca życia zapamiętam zasadę dobierając dekoracje należy brać pod uwagę składniki dania głównego,a nie wygląd ziół ( mini bazylia)
 Tym razem przygotowałam pierś z kaczki podaną na pieczonych ziemniakach z karmelizowanymi jabłkami z sosem wiśniowym z listkami botwinki i pietruszki. Pierś rozpływa się w ustach,genialne połączenie owoców dopełniało całości. Myślę pierś z kaczki możemy przygotować na niedzielny obiad, rodzinne spotkane w każdym regionie Polski. Zachwyci naszych bliskich, gości. Zapewniam poproszą o dokładkę.



składniki 
  • 2 piersi  z kaczki
  • 1/2 kostki rosołowej drobiowej
  • 50 ml czerwonego wina
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • szczypta imbiru.
 Pieczone ziemniaki
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 majeranek
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 3 łyżki oleju rydzowego 
sos wiśniowy
  • 2 szkl  wiśni 
  • 4 łyżki miodu drahimskiego
  • 4 goździki,
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  •  sól,pieprz do smaku
Karmelizowane jabłka 
  • 2 jabłka grójeckie
  • 2 łyżki miodu drahimskiego
  • sok z 1/2 limonki
  • kardamon do smaku 
  • imbir do smaku
wykonanie 

Przygotowanie marynaty Do miseczki wlewamy wino, dodajemy rosołek drobiowy, przyprawy, dokładnie mieszamy. Pierś z kaczki nacinamy wkładamy do marynaty pozostawiamy na noc w lodówce.. Na rozgrzaną patelnię kładziemy piersi smażymy z każdej strony 2-3 minuty. Przekładamy do naczynia, które wkładamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni na 10-20 minut. Możemy delikatnie skropić winem czerwonym. Jabłka Grójeckie  dokładnie myjemy, usuwamy gniazda nasienne,kroimy na ósemki.  Na patelnię grillową wkładamy dwie łyżki masła, dodajemy ósemki jabłek, chwilę grillujmy, dodajemy 3 łyżki miodu drahimskiego i sok z limonki, doprawiamy świeżym imbirem i szczyptą kardamonu. Grillujemy kilka minut Ziemniaki myjemy,obieramy i kroimy w plastry. Wkładamy do naczynia żaroodpornego,skrapiamy olejem rydzowym  posypujemy przyprawami wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 35minut (Do zarumienienia) Tłuszcz z pieczonej piersi z kaczki przelewamy do rondla, dodajemy wiśnie, wino, miód drahimski , goździki, cynamon. Gotujemy do redukcji. Zagęszczamy łyżeczką mąki ziemniaczanej. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Prześlij komentarz