czwartek, 5 czerwca 2014

szaszłyki z piersi kurczaka na ryżu z dipem paprykowym z olejem rzepakowym

Wróbelki ćwierkają  najbliższy weekend będzie piękna słoneczna pogoda. To się dobrze składa w sobotę rozpalam grilla, a wraz z ,nim powstaną pyszne dania. Jedną z moich propozycji na sobotę są szaszłyki z piersi kurczaka podane na ryżu z sosem z dipem paprykowym na bazie oleju rzepakowego jest naturalnym źródłem kwasów omega ponieważ zdrowy, bez charakterystycznego zapachy,jest numer jeden w mojej kuchni. Szaszłyki wyszły genialne w smaku i co ważne dietetyczne.Niebo w gębie :)

Składniki
  • 50 dag piersi z kurczaka
na glazurę
  • 1/4 szkl wina wytrawnego
  • 1/4 szkl sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1/4 łyżeczki imbiru w proszku.
dip paprykowy  
  • 1 papryka czerwona  
  •  klika kawałków marynowanej papryki 
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól,pieprz do smaku
 dodatkowo
  • 100g ryżu.
 wykonanie
Glazura
Do miseczki wlewamy olej, wino ,sos sojowy, cukier brązowy, imbir dokładnie wszystko mieszamy. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy kroimy na paski. Wkładamy do glazury wkładamy do lodówki na dwie godziny. Kawałki piersi nakładamy na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki układamy na rozgrzanym ruszcie i pieczemy często przewracając. Co jakiś czas smarujemy naszą marynatą.
Paprykę pieczemy 15 minut w 250 stopniach, następnie obieramy ze skórki wkładamy do miski dodajemy kilka kawałów papryki marynowanej wlewamy olej rzepakowy wszystko miksujemy blenderem doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
 Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu 
Smacznego 

Prześlij komentarz