Karp zatorski podany pod pierzynką z kaszy gryczanej sałatką z łagodnym winegrette cytrynowym

Uwielbiam ryby pod każdą postacią,mogłabym jeść codzienne pod każdą postacią.Ale jak to w życiu bywa, moja rodzina nie koniecznie przepada za rybami. Tym razem było inaczej, karp bardzo smakował natychmiast pojawiło się pytanie. Kiedy zrobisz jeszcze raz? Wniosek jest jeden, karp zatorski wyszedł pyszny złocisty chrupiący w połączeniu z kaszą gryczaną i delikatna sałatką "niebo w gębie
"Przepis bierze udział w konkursie "Blogerzy w zbożu" w projekcie "Zboże smakuje i inspiruje"


składniki
  • 1 karp zatorski
  • 1 cytryna
  • maka
  • sól,pieprz do smaku 
  • olej rydzowy 
  • maslo
 Kasza gryczana
  • 1/2 szkl kaszy gryczanej
  • 1 szkl wody
  • 1/4 kostki rosołowej drobiowej
sałatka
  • 5 dag fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca
  • rukola
  • bazylia
  • bratki
  • cytryna
winegrette cytrynowy
  • 2 łyżki oleju rydzowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka z cytryny
  • sól,pieprz do smaku

wykonanie
Karpia dokładnie oczyszczamy,myjemy i filetujemy.Każdy filet skrapiamy sokiem z cytryny doprawiamy solą i pieprzem. Na patelnię wlewamy oliwę rydzową dodajemy masło. Tuż przed smażeniem ręcznikiem papierowym osuszamy rybę i obtaczamy w mące,nadmiar usuwamy.Smażenie zaczynamy stroną od skórki  3 minuty odwracamy na druga stronę kolejne 3 minuty. Skórka będzie złocista i chrupiąca.
kasza gryczana
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy kaszę i rosołek,Gotujemy na wolnym ogniu aż kasza wchłonie cala wodę.Garnek z kaszą owijamy w ściereczkę kuchenną i zawijamy w koc by kasza doszła.
sałatka
Do garnka wlewamy wodę solimy, wkładamy fasolę,gotujemy do miękkości.Wszystkie warzywa dokładnie myjemy.
winegrette cytrynowy
Do miseczki wlewamy olej,sos cytrynowy, skórę mieszamy doprawiamy do smaku sola pieprzem.
Na talerz wykładamy kaszę gryczaną,filet z karpia zatorskiego posypujemy gruboziarnistą solą morską obok układamy sałatkę delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny.


.
Prześlij komentarz