sobota, 26 lipca 2014

Zupa dietetyczna z warzywami

Tak jak wspominałam jestem na diecie, dlatego na blogu będą pojawiać się przepisy zdrowe i dietetyczne.  Podzielę się z Wami wskazówkami, poradami jak walczyć z nadwagą, jak utrzymać prawidłową wagę. Wiem ze nie jest łatwo się  odchudzać  prowadząc blog kulinarny, czy gotując dla rodziny. Jak się ma odpowiednią motywację, wiarę sukces. Tak naprawdę to musimy zmienić nasze myślenie w głowie. W miarę możliwości postaram się napisać ciekawostkę związaną ze zdrowym trybem życia, odchudzaniem.
Specjaliści wyróżnili cztery typy kobiecej sylwetki, który ma wpływ na nasz wygląd zdrowie.Ich sugestie są bardzo dobre sprawdziłam na sobie.Mój typ to gruszka. A Twój ?
 Klepsydra
ma zachowane proporcje ramion i bioder,pięknie zaznaczoną talię Przeważnie tkanka tłuszczowa gromadzi się na udach i biodrach. Dieta klepsydry o niskim indeksie glikemicznym,warzywa i ryby. Klepsydra powinna unikać białego pieczywa, ziemniaków, nabiału, cukru, makaronu, białego ryżu i żywności przetworzonej.
Papryka
ma szerokie ramiona,brzuch i pupę.Talia nie widoczna. Tkanka tłuszczowa odkłada się równomiernie. Dieta to ryby,chude mięso,warzywa  owoce, produkty bogate  w błonik Papryka powinna unikać żywności przetworzonej genetycznie, fast foodów,
.Jabłko
ma mocne ramiona, rozbudowa klatka piersiowa i obfity  biust. Tyje w klatce piersiowej. Dieta  warzywa owoce, chudy drób, chude ryby. Unikać produktów z pszenicy i nabiału krowiego.
 Gruszka
 barki i ramiona wąskie szczupłe, obfite biodra i uda, podkreślona talia.  Najczęściej tkanka tłuszczowa odkłada się na biodrach i udach  najwolniej chudnie w tych miejscach. Gruszka ma tendencje do magazynowana toksyn. Dieta gruszki to kasze, drób, ryby warzywa. Gruszka powinna unikać białego pieczywa, białego ryżu, makaronu, owoców bogatych  w cukier,  makarony, słodycze, czerwone mięso, żywności modyfikowanej genetyczne. Dodatkowo nabiału krowiego a w szczególności mleka.
Wszystkie wymieniowe typy kobiet powinny pić 2 litry wody mineralnej na dobę i zestaw ziół na poprawę przemianę materii.( przepis pojawi się na blogu, jak tylko uda się kupić wszystkie składniki mieszanki ziołowej)
Dziś przygotowałam pyszną dietetyczną zupę. Co prawda zwolenniczką zup nie jestem. Z zup wybieram mięso:)  Byłam bardzo ciekawa smaku z uwagi na ilość składników ich dobór.Zupa wyszła genialna w smaku, dietetyczna pyszna wspaniała. Jednym słowem to był strzał w 10 :)Zjadłam dwie miseczki jedną na obiad druga na kolację:)
Kochani trzymacie kciuki za mój sukces :):)

Przepis bierze udział w konkursie "Blogerzy w zbożu" w projekcie "Zboże smakuje i inspiruje"
Składniki 
  • 100g piersi z indyka
  • 2 szt  ogórki małosolne
  • 1 szt papryka czerwona
  • 1szt  marchewka
  • 1szt seler
  • 1/3 szkl kaszy jaglanej 
  • 1/2 łyżeczki oregano 
  • 1/2 łyżeczki lubczyku
  • szczypka kurkumy 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 2 listki laurowe 
  • pieprz kolorowy do smaku
  • natka pietruszki 
 wykonanie
Pierś z indyka dokładnie myjemy zalewamy zimną wodą.Włoszczyznę (marchewkę,seler,natkę pietruszki) obieramy,myjemy, kroimy na krążki lub w paseczki czosnek, pokrojoną paprykę i ogórki małosolne  dodajemy do wywaru.Gotujemy  na wolnym ogniu około 30 minut. Następnie dodajemy kaszę jaglaną, ulubione zioła gotujemy jeszcze  około 30 minut. Doprawiamy  pieprzem i małą ilością soli ( najlepiej nie dodawać) pamiętamy o dodaniu szczypty   kurkumy która nada zupie pięknego koloru i smaku.
Kurkuma  ma właściwości lecznicze łagodzi problemy żołądkowe, oczyszcza wątrobę z toksyn. Ma właściwości grzybobójcze, bakteriobójcze, przeciwwirusowe. Dlatego warto na stałe wprowadzić do naszej kuchni kurkumę :)
Prześlij komentarz