poniedziałek, 15 września 2014

Grillowana pierś z kurczaka podana na karmelizowanych jabłkach z owocami.

Jabłka o tej porze roku są najsmaczniejsze, najlepsze pyszne.Nie mogło być inaczej, jabłka były inspiracją do powstania pysznego dietetycznego dania. Zrobiłam grillowaną pierś na karmelizowanych jabłkach z sałatką,owocami i sosem balsamicznym. danie robi się w kilka minut zaś efekt wspaniały.Pierś z kurczaka wyszła bardzo soczysta, a to już zasługa marynaty.
Składniki
  • 2 sznycle z piersi kurczaka.
marynata
  • 1 rosołek drobiowy Knorr
  • oliwa z oliwek
  • świeżo mielony pieprz do smaku
Karmelizowane jabłka
  •     2 jabłka grójeckie
  •     2 łyżki miodu
  •     sok z 1/2 limonki
  •     kardamon do smaku
  •     imbir do smaku
Dodatkowo 
  • sałata lodowa
  • truskawki 
  • maliny 
  • krem balsamiczny
wykonanie 
Przygotowanie marynaty do miseczki wlewamy oliwę z oliwek i pokruszony rosołek.dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się składników marynaty  Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy,wkładamy do marynaty ostawiamy w chłodne miejsce na dwie godziny. Na rozgrzanej patelni grillowej, grillujemy pierś z kurczaka. 
Na patelnię grillową wkładamy dwie łyżki masła, dodajemy krążki jabłek, chwilę grillujmy, dodajemy 3 łyżki miodu  i sok z limonki, doprawiamy świeżym imbirem i szczyptą kardamonu. Grillujemy kilka minut

Na talerzu układamy karmelizowane jabłka, pierś z kurczaka, sałatę, owoce. obok robimy kleksy z kremu balsamicznego.
Prześlij komentarz