wtorek, 16 września 2014

Pływające w sosie kurkowym nadziewane muszle kabanosami i cebula

 Mamy przyjemność poinformować Cię, że Twoja inspiracja w konkursie „Inspiracje z Kabanosami Tarczyński” spodobała się konkursowemu jury najbardziej i tym samym wygrywasz nagrodę główną – wizytę osobistego kucharza w Twoim domu!

 Przepis na pływające w sosie kurkowym nadziewane muszle kabanosami i cebula powstał na potrzeby konkursu na blogu kulinarnym "Czosnek w pomidorach " Autorka bloga poprosiła o pomoc w wyborze zwycięzców.Jak się okazało mój przepis dostał najwięcej polubień,w tym wielu znanych szefów kuchni. Co była mega niespodziewaną niespodzianką !!!!
 Przepis bierze udział w konkursie "Blogerzy w zbożu" w projekcie "Zboże smakuje i inspiruje"
 Do nadziewania muszki wybrałam kabanosy klasyczne, których smak był dominujący, który w połączeniu z delikatnym aksamitnym sosem kurkowym się uzupełniał. Danie i wyszło pyszne, genialne w smaku.Poezja smaku polecam.

 składniki
  • 1 opakowanie kabanosów 
  • 2 cebule czerwone
  • olej rzepakowy
  • masło klarowane
  • sól
  • pieprz do smaku
  • makaron duże muszle
sos kurkowy
  • 200g świeżych kurek
  • masło klarowne
  • 200ml śmietana 36%
  • sol
  • pieprz biały do smaku
Wykonanie
Do gotującej wody wrzucamy makaron muszle, gotujemy do miękkości  według przepisu na opakowaniu.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oleju, dodajemy łyżkę masła klarownego następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebule czerwoną,delikatnie szklimy. Kabanosy kroimy na kawałki 1-1.5 cm następnie
dodajemy do cebuli przez chwilę smażymy razem. Doprawiamy do smaku. Gorące muszle nadziewany farszem z kabanosów i cebuli.
Sos kurkowy
Kurki dokładnie oczyszczamy, płuczemy. Na patelnię wkładamy sklarowane masło, rozgrzewamy wkładamy kurki smażymy kilka minut pod koniec dodajemy śmietanę,redukujemy  doprawiamy do smaku sola i pierzem Na talerzu wkładamy kurki z sosem na którym układamy nadziewane muszle.


Prześlij komentarz