poniedziałek, 20 października 2014

Bardzo lekkie ciasto a'la pianka ?

Ostatnio na blogu słodkości trochę mniej z kilku powodów  myślę ze się domyślacie :)  W głowie zrodził się pomysł na fajne lekkie ciasto a"la pianka.Muszę Wam powiedzieć ciasto wyszło genialne, pyszne, lekkie delikatne rozpływające się w ustach.  Goście byli zachwyceni wyglądem, smakiem. Ciasto a"la pianka jest jednym z moich ulubionych, w sobotę powtórka 

składniki
biszkopt
  • 6 jaj
  • 1 szkl cukru 
  • 1 szkl mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
mus brzoskwiniowy-ananasowy 
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 puszka ananasów
  • cukier puder do smaku
  • 3 łyżki żelatyny 
pianka
  • 800ml jogurtu naturalnego gęstego
  • 200ml mleka sojowego waniliowego Alpro, które możecie kupić w  sklep sante
  • 400ml śmietany 30%
  • cukier puder do smaku 
  • 4 łyżki żelatyny 
  • sok z cytryny

poncz 
  • 1/2 szkl przegotowanej wody
  • cukier puder do smaku
  • sok z limonki 
  • 70ml likier pomarańczowy w wersji dla dzieci sos z pomarańczy.
 Polewa czekoladowa

  • 13 dag margaryny
  • 5 łyżek cukru pudru Królewski
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka żelatyny
  • 5 łyżek kwaśnej gęstej śmietany.
dodatkowo
  • 1 opakowanie herbatników
Wykonanie 
 Biszkopt
Biszkopt jasny. Do miski wkładamy białka, które ubijamy na sztywno Do masy białkowej dodajemy cukier, żółtka delikatnie mieszamy Do masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczeniabardzo delikatnie mieszamy Masę biszkoptową wylewamy do foremki prostokątnej średniej wielkości. wyłożonej papierem do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do 160stopni,wstawiamy foremkę  z ciastem i pieczemy około 30-40 minut
Mus brzoskwiniowo- ananasowy
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Brzoskwinie i ananasy miksujemy na jednolitą masę, dodajemy cukier puder według uznania. Dodajmy rozpuszczoną żelatynę dokładnie mieszamy.
Poncz 
Wszystkie składniki ponczu dokładnie mieszamy.
Biszkopt nasączamy ponczem, na który wykładamy tężejący mus.
Pianka 
W 50 ml napoju sojowego waniliowego sklep.sante. rozpuszczamy żelatynę. Zamiast napoju sojowego możemy użyć mleka. Pozostały napój sojowy łączymy z jogurtem dodajmy cukier puder do smaku i sok z cytryny.Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Delikatnie łączymy masę jogurtową ze śmietaną dodajemy rozpuszczoną żelatynę dokładnie mieszamy.
Piankę wylewamy na mus brzoskwiniowo-ananasowy. Herbatniki układamy na tężejącej piance, delikatnie nasączamy ponczem.Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladą
 Polewa czekoladowa
 W wodzie rozpuszczamy  żelatynę. Do garnka wkładamy margarynę,cukier puder , kakao podgrzewamy rozpuszczenia się składników dodajemy . rozpuszczoną żelatynę dobrze mieszamy .  Po przestudzeniu (lekko ciepła) dodajemy  (po łyżce) śmietanę. Roztrzepujemy.


Prześlij komentarz